Citat:
Īn prealabil postat de Miha-anca
Sub masca ecumenismului ofera burse numeroase tinerilor ortodocsi si tot felul de ajutoare sau alte avantaje unor fruntasi ortodocsi, mai ales din unele Biserici mai stramtorate financiar, deprinzandu-i, in schimb cu un vocabular ecumenist relativist, pentru a-i dezarma in fata fortelor de intercomuniune, in fata teoriei ca, cu toate diferentele existente, cele doua Biserici au devenit, de la ridicarea anatemelor, una, dar una sub primatul papei, la care conducerea Bisericii Catolice nu renunta cu nici un pret.
Bursele in scolile de teologie catolica se ofereau si odinioara cu efecte pagubitoare, pe care le cunoastem, pentru Ortodoxie, dar argumentul ca diferentele dintre ortodocsi si catolici sunt fara insemnatate era folosit de propaganda catolica ca mijloc de adormire a constiintelor ortodoxe si in epoca de creare a uniatismului.
In privinta aceasta, catolicismul nu a schimbat in esenta nimic, dar nici in folosirea acestor metode ca momeli pentru acceptarea primatului papal de catre ortodocsi. Ceea ce e mai nou e numai metoda de a camufla mai abil aceste metode sub masca generoasa si nobila a ecumenismului.
Vaticanul, continuand insa sa urmareasca acelasi scop, ramamne in continuare adeptul aceleiasi tendinte de extindere a unei dominatii in spirit lumesc asupra tuturor crestinilor.
|
Imi cer scuze ca nu am mentionat autorul acestor randuri, (pe care aparent mi le atribuiti mie, fara sa fie ale mele): Pr. Staniloae "Uniatismul in Transilvania" pg. 11.
Reactiile starnite de acest citat arata cat de actuale sunt cele afirmate de Pr. Staniloae.
Ca si anna21, cunosc si eu un caz; student la teleogie care a primit bursa catolica si acum e extrem de incantat de progresele facute de catolici in cercetarile lor in decursul timpului. Nu mai intru in amanunte... care mai de care mai dureroase.
Ce interes ar avea catolicii, dand aceste burse? Sa influenteze prin oameni de influenta.