Citat:
În prealabil postat de nereprezentativ
Multumesc pt. raspuns! Vreau sa intelegeti ca scopul meu este sa pricep mai bine felul in care se abordeaza aceasta problema la ortodocsi. Nu vreau sa ma cert sau sa supar pe nimeni..
|
Daca gandul tau este unul BUN, adica sa intelegi tainele ortodoxiei, sa stii ca D_zeu te va ajuta... daca iti vei arata rautatea NP sa stii ca nu va tine....
Citat:
Deci daca s-a botezat ortodox de mic si apoi mare la sectari/heterortodocsi al doilea botez e invalid oricum pt. ca nu e in cadrul Bisericii Ortodoxe. Oricum in Biserica Ortodoxa nu l-ar mai boteza nimeni a doua oara :) . Daca s-a botezat ortodox direct mare (or fi si cazuri din acestea) iar e valid. Daca s-a botezat sectar mare e invalid. .
|
BO recunoaste ca si valid botezul facut in numele Sfintei Treimi: Tatal. Fiul si Sfantul Duh...facut prin cufundare de 3 ori...
Citat:
Inteleg deci ca problema se reduce la cultul unde se boteaza persoana. Ortodox: valid | Sectar: invalid. Adica si daca l-ar boteza sectarii de mic (cum fac unii dintre ei) tot degeaba..
|
validitatea botezului sta in ceea ce am spus mai sus...BO recunoste ca valide botezurile Bis. rom-cat, greco-cat, si protestantii care boteaza asa cum am spus mai sus...cred ca nu gresesc!!!!
Citat:
Domnul Iisus (personal mi-e indiferent cati de I pun, asa ca aici am sa respect obiceiul locului) ii spune aceste cuvinte lui Nicodim care era deja in varsta si pune intrebarea: "cum poate un om sa se nasca fiind batran ?". Dumneavoastra intelegeti aici ca Iisus se refera la toti oamenii, indiferent de varsta (deci si copiii mici), corect ? Altfel nu vad cum va ajuta citatul..
|
Noi intelegem prin aceste cuvinte ca prima conditie a intrarii in Rai este sa te botezi. Fara botez nu ajungi acolo...nici un NP nu mi-a explicat bine ce se intampla cu tinerii care nu s-au botezat si au murit....
Citat:
Greu de priceput asta cu pacatul stramosesc. La sectari i se mai zice si "pacatul Adamic". Insa asa scrie, asa credem si la un moment dat o sa mai si citesc pe tema asta, cand o fi vreme..
|
Unii NP spun ca nu exista asa ceva decat in imaginatia BO...tu esti primul care vb despre "pacatul Adamic"...interesant.
Despre acest pacat vb Pavel in Roma 5,12 si loc paralele...parca.
Citat:
Nu stiu ce sa va zic despre altii, dar eu unul sigur nu sunt usa de biserica..
|
... ma mir!!! pana acum toti NP s-au tinut sfinti si s-au supranumit "pocaiti"...
Citat:
Ok. Deci pentru mantuire lucreaza acestea patru: botezul, credinta, faptele si participarea la Tainele Bisericii..
|
NU...CREDINTA+FAPTE BUNE+HARUL SFINTITOR= MANTUIREA. (botezul este una din cele 7 sf. taine ale Bisericii prin care se administreaza harul sfintitor.
Citat:
La sectari faptele nu sunt necesare pt. mantuire, doar credinta. Ele sunt insa "verificarea" mantuirii. Adica daca nu exista faptele bune, atunci credinta initiala urmata de botez nu a fost reala (botezul este deci si el invalid). La fel si cu Tainele (cate sunt ele). Un credincios adevarat va participa la ele. Iar botezul este o porunca pe care un credincios real iar o va respecta. Complet diferit in teorie. In practica eu nu vad diferenta prea mari pt. ca in oricare varianta cele patru vor fi prezenta in viata credinciosului.
|
Tu nu esti sectar, esti NP... fanaticii, habotnicii si oamenii mandri sunt SECTARI (in viziunea mea).
Daca NP nu ar fi atat de indoctrinati ar vedea ca si Faptele sunt o conditie a mantuirii... insa trebuie sa se faca o diferenta intre "faptele Legii Vechi" care nu mantuiesc , si faptele bune pe care le cere D-zeu omului la a doua lui venire: Vezi Matei 25, 3146.