Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir
Din câte știu, obiectul patristicii este studiul operei Sfinților Părinți. Prin "Sfinții Părinți", catolicii înțeleg mai exact sfinții care au lăsat operă teologică remarcabilă în primul mileniu al Bisericii, dintre care mulți au fost numiți "doctori ai Bisericii".
|
daca citeati cu atentie veti vedea ca am subliniat "parintii greci" de dupa marea schisma din 1054 si nu am spus "sfintii parinti greci".
evident ca patristica se refera la sfintii parinti care toti sunt in prmul mileniu.
spre exemplu sunt preoti catolici care isi dau chiar doctorate in teologia (pur ortodoxa a) parintelui Dumitru Staniloae.
Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir
Ortodocșii care s-au reunit cu Biserica Catolică nu au fost forțați, ci au semnat o cerere care a fost aprobată. Actul fundamental este bine păstrat și se găsește și pe Internet, dar nu am acuma vreme să îl caut.
|
chiar doriti sa discutam despre acest subiect, din moment ce atat Biserica Ortodoxa cat si cea Romano-Catolica considera "depasita" aceasta abordare a discutiilor reciproce.
Ortodocsii au fost ingenunchiati prin uniatie... au fost fortati sa accepte punctele florentine. Noi crestinii ortodocsi nu putem fi de acord cu asa ceva. Implicatiile teolgice sunt profunde (mai ales in cazul lui filioque dar nici primatul papal si purgatoriul nu trebuiesc scapate din vedere).
Uniatia este o greseala enorma din puctul de vederea al increderii si al relatiilor reciproce pe pozitii de egalitate intre Biserica Romano-Catolica si cea Ortodoxa. Uniatia a provocat mai mult rau decat bine, mai multa dezordine si vrajba decat ordine si iubire frateasca. Uniatia i-a dezbinat si invrajbit pe romanii ortodocsi.
http://ro.wikipedia.org/wiki/Greco-catolicism