În prealabil postat de Mihnea Dragomir
Ați punctat foarte bine cele mai frecvent întâlnite motive pentru care viitorii miri amână căsătoria, uneori cu anii.
Aș vrea să insist asupra motivului cel mai absurd: dorința de a face o nuntă "așa cum se face". Și anume, a ajuns să se facă o afacere din asta. Sumele investite sunt considerabile, iar zilele premergătoare nunții sunt zile de stress, în care pe lângă grija ca cele 1000 de detalii să iasă perfect, cei doi și părinții lor au și grija că poate nu își vor scoate banii investiți. Mireasa strânge banii în șorțul imaculat, pe acordurile lăutarilor. Rudele apropiate supralicitează cu bani închipuiți ca să "ridice masa", adică să-i facă și pe ceilalți să dea mai mult. Noaptea nunții vine cu emoții și cu voluptăți, dar sunt altfel de emoții și alte emoții decât te-ai aștepta: sunt emoțiile numărării banilor și voluptatea constatării că, în sfârșit, "ne-a ajutat Dumnezeu și ne-am scos". Adică, s-a recuperat investiția și a rămas și ceva pe deasupra. La rândul lor, nuntașii sunt stressați din chiar clipa în care primesc invitația: încep prin a privi ca un fel de blestem o invitație la nuntă care "nu se poate refuza". Merg la nuntă ca vițelul la tăiere: acolo e un loc unde trebuie să dai niște bani munciți cu sudoare și sânge, fir-ar să fie de nuntă. Cam cu o săptămână înainte, trebuie să te interesezi "cât e tacâmul", fiindcă în funcție de asta te orientezi: plătești cam dublul tacâmului în medie, se acceptă ceva mai puțin la rudele mai de departe sau la studenți, se pretinde mai mult de la rudele mai apropiate sau de la cei care la rândul lor... În ziua nunții, ajunși "la salon", trebuie să te preocupi să nu te faci de râs, adică să vezi cât dau cei de la masă. Dar ceilalți, de la celelalte mese cam cât dau ?
Și așa, nunta ajunge din ceva frumos, din ceva dumnezeisc de frumos, ceva de domeniul convenției sociale. Am dat atâția bani la nunți, deci și copiii mei vor trebui să facă nuntă cu dar, ca să ne scoatem. Vom rezerva restaurantul cu un an înainte, e normal: când cineva întreabă "unde se face nunta?", răspunsul nu este "la biserica Sf Cruce" sau "la Catedrală", ci "la Cercul Militar" sau "la Athenee Palace". Abia aștept să aibă fiică-mea nuntă, ca în noaptea aceea să ne strângem în bucătărie să numărăm banii !
|