Citat:
În prealabil postat de danyel
"Se zice ca, la moarte, sufletele crdinciosilor trebuie sa treaca prin vamile demonice. potrivit acestei doctrine sufletele sunt judecate si incercate de demoni. Daca demonii descopera mai multe fapte rele decat bune, sau daca descopera vreun pacat nemarturisit la spovedanie si nu a primit rugaciune de iertare, sufletele respective sunt duse imediat in iad. Lucrul acesta este valabil chiar si pentru credinciosii care au avut parte de Duhul Sfant in viata aceasta si care au dus vieti cu adevarat crestine.
Aceasta legenda se bazeaza pe o veche teorie gnostica potrivit careia preotul care spovedeste are merite suplimentare prin care poate plati vama credinciosilor atunci cand trec prin vamile vazduhului
............
Mitul "vamilor vazduhului" confera duhovnicului merite inutile si ii lasa pe oameni vinovati de pacate "despre care nu stiau ca erau pacate sau au uitat sa si le marturiseasca preotului" din cauza unor asemenea pacate, ni se spune, demonii din vamile vazduhului vor pune mana pe un suflet care se indreapta spre cer si il vor duce cu forta in iad
Evident aici avem de-a face cu o forta primejdioase de cultism"
(...)
Este cert faptul ca teoria vamilor vazduhului depinde de o doctrina evident eretica legata de natura omului si de relatia dintre trup si suflet. erezia vamilor propovaduieste de asemenea o doctrina a meritelor excesive si contrazice invatatura unor parinti precum Sf Antonie cel Mare care spune :"Sa nu ne temem de demoni si nici chiar de Satana insusi pentru ca este un mincinos care nu rosteste nicio vorba adevarata..iar alaturide el stau demonii, tovarasii sai, ca niste serpi si scorpioni pe care noi crestinii ii calcam in picioare" iar in alta parte " Sa ne temem numai de Dumnezeu si sa-i dispretuim pe demoni si sa nu ne temem de ei"
(Vami ale vazduhului?. fragment din cartea "Caile Ortodoxiei contemporane" . autor IPS Arhiepiscop Lazar Puhalo)
|
1. Eu nu am auzit despre asa ceva:
doctrina meritelor excesive!
Ce este aceea, Daniel? Fara ironie.
(Este ca si cum as spune ca tu minti, ca elefantii nu sunt roz.. desi tu nu ai vorbit nicicand despre elefanti.. sper ca ma fac inteleasa)
Par. Puhalo contrazice ceva de care eu nu am auzit (si am citit par. Serafim Rose).
2. Citat: "Daca demonii descopera mai multe fapte rele decat bune, sau daca descopera vreun pacat nemarturisit la spovedanie si nu a primit rugaciune de iertare, sufletele respective sunt duse imediat in iad. Lucrul acesta este valabil chiar si pentru credinciosii care au avut parte de Duhul Sfant in viata aceasta si care au dus vieti cu adevarat crestine."
FALS.
O sa-ti dau o pilda in alta postare.. despre vamesul Petru pentru a exemplifica.
3. Eu stiu ca pacatele uitate NU sunt iertate din oficiu!!
Din milostivirea lui Dumnezeu, pe masura ce te apropii de viata crestina reala, incepi sa-ti vezi pacatele.. si alea uitate.
Cu cat te marturisesti mai des, cu atat iti amintesti mai mult!