Citat:
În prealabil postat de Florin-Ionut
Unde ma rog frumos am negat eu existenta iadului? :))
Vad bine ca ma urmaresti si nu ratezi orice ocazie sa ma contrazici un pic, dar ma tem ca imi distorsionezi afirmatiile. Nu mai trage tu concluzii despre credinta mea, please...
Pace. :)
|
Cumva ai reusit sa ma citezi si sa-mi dai un reply fara a citi ce am scris.
Am spus ca negi existenta iadului
CA LOC.. deci crezi ca este doar o experienta pur subiectiva. Gresesc? Poate ca memoria ma inseala.
Nu ma intereseaza sa te "atac".
Dar ma intereseaza cu cine stau de vorba.
Cred ca exista anumite "patternuri" in ideile la care adera cineva. De ex. credinta ca exista extraterestrii "obliga" omul sa adopte si alte puncte de vedere.. cum ar fi evolutionismul (teist sau de alt fel), relativizarea adevarurilor de credinta ortodoxe (in sensul ca nu ar fi adevarul intreg) etc...
Sau.. cine promoveaza ecumenismul sau new ageismul.. ajunge inevitabil (cred eu) a sustine ca Scripturile contin adausuri, inexactitati etc, ca dogmele sunt depasite etc.. am vazut deja mai multe cazuri pe forum.
In cazul de fata suspectez ca cei care nu cred in vamile vazduhului ar putea sa creada ca iadul nu exista ca un loc (cu draci, cu muncile iadului etc..) ci este doar o traire subiectiva (ca altfel trairea subiectiva exista si pt cel muncit in iad.. dar unii spun ca nu exista locul, nici dracii, c
i doar durerea despartirii de Dumnezeu.. ceea ce nu cred ca este invatatura crestina, fara suparare).. Poate gresesc... este doar o supozitie netestata ca astfel de pattern exista.
Ca sa concluzionez, nu ma intereseaza ce crezi tu in mod particular.
Ma intereseaza cum adoptarea unei ideii sau a alteia are efect asupra felului in care omul percepe lumea, pe sine si pe Dumnezeu.
(Dupa cum spuna cineva.. orice idee personala in credinta ortodoxa este o erezie.