Citat:
În prealabil postat de wassabi
Cred ca trebuie sa mai lamuresc ceva. Cum arata Dumnezeu? Are forma umana? Pt ca daca dogma spune ca are forma umana inseamna ca discutia are mici sanse sa ma poata lamuri, eu nu cred si nu pot concepe ca cineva sa creada ca Dumnezeu are forma umana (barba, 2 maini, sange, par, transpiratie, bea apa, doarme etc)
Asadar, ce spui tu cu metoda exemplului personal este potrivita pt cazurile cand vorbim de un preot si enoriasii sai sau a unui mic patron pt cei cativa angajati ai sai, nu se poate aplica lui Dumnezeu. Sa fim seriosi, cum poti sa ceri exemplu personal de la Dumnezeu, e ca si cum directorul general al unei firme cu 20000 de angajati (tu ai venit cu exemplul asta) ar trebui sa dea cate un exemplu personal fiecarui angajat, e inutil, e totusi directorul general.
Problema mea cu majoritatea raspunsurilor voastre este ca ele incearca sa justifice o concluzie, sunt toate complicate, contorsionate, nenaturale. Nu incercati sa trageti o concluzie logica de pe urma ipotezei ci incercati sa adaugati date in problema pt a dovedi adevarata concluzia dorita.
Eu cred in Dumnezeu. Nu stiu cum arata. Cred, de fapt, ca nu "arata" in niciun fel, este mult prea mare pt mintea noastra, este peste tot, este in fiecare atom, este, daca vreti, ca o forta subatomica. Cred ca poti "rezona" cu Dumnezeu, daca esti bun, daca doresti binele, daca iubesti, daca emiti un anumit spectru placut lui Dumnezeu. Cred ca Isus a fost special, un om deosebit cu o capacitate deosebita de a intelege mai mult din ceea ce trebuie sa intelegem si noi, candva. El a incercat sa ne spuna cate ceva, prin pilde, niciodata direct. Nu cred ca Isus a fost fiul lui Dumnezeu mai mult decat este oricare dintre noi. Dumnezeu nu are nevoie de fii si nici nu face favoritisme, ne iubeste pe toti.
|
Dumnezeu nu arata ca un om.. nu este materie. Materia este creata de El si nu se confunda cu Fiinta Lui. Citeste par. Staniloaie ca eu nu sunt in stare (si probabil nici altii pe acest forum) sa-ti explice fara eroare astfel de lucruri.
Fiul lui Dumnezeu exista DINTOTDEAUNA. Lucru evident deoarece Dumnezeu este in afara timpului, nu se supune legilor temporale.. El a facut timpul.
Fiul lui Dumnezeu este CUVANTUL si prin El s-a facut toata lumea.
La un moment dat, din iubire de oameni, Cuvantul s-a intrupat, a luat natura umana si a venit intre oameni pentru a-i transforma pe acestia.
Anul venirii nu a fost "planuit" cum spune Eliana.. ca Dumnezeu NU forteaza si nu incalca libertatea umana. Venirea lui Iisus Hristos a fost posibila cand pe pamant a existat un margaritar stralucitor ca Fecioara Maria = cel mai curat si smerit om care s-a nascut vreodata!
Din nou, eu sunt incapabila sa-ti explic ce este exact Cuvantul, cum era El inainte de intrupare (daca putem vorbi de timp.. dar ma tem ca pe Dumnezeu nu-L putem constrange prin reguli temporale).
Dumnezeu Tatal, Dumnezeu Fiul si Sfantul Duh sunt de aceeasi esenta.. Este gresit sa crezi ca Dumnezeu a creat pe Fiul sau pe Duhul Sfant!! Tot ceea ce se cunoaste despre aceste lucruri este doar din
dezvaluire dumnezeiasca! Si deoarece cei care s-au bucurat de astfel de dezvaluiri erau oameni induhovniciti (=luminati de Sf. Duh, la alt nivel de intelegere a realitatilor duhovnicesti fata de noi), noua ne este foarte greu (daca nu chiar imposibil) sa patrundem cu mintea astfel de lucruri, daca Dumnezeu nu ne va lumina.
De Dumnezeu nu te poti apropia cu mintea daca esti orbit de patimi, pacate, parere de sine.
In mod particular, logica umana NU este de folos.
Este chiar absurd a crede ca Dumnezeu opereaza cu aceeasi gandire pe care o foloseste omul.
De altfel, unul dintre cele mai puternice argumente pe care le-am gasit eu in favoarea adevarului ortodoxiei a fost transcederea logicii.. (altfel as fi banuit ca invatatura ortodoxa e lucrarea oamenilor.. cum se intampla cu alte religii care sunt foarte logice).