View Single Post
Vechi 04.10.2010, 20:47:13
Traditie1 Traditie1 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 10.10.2008
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de wassabi Vezi mesajul
poti detalia? de ce e nevoie de trei entitati? (Dumnezeu este atotputernic, de ce are nevoie de trucuri pt a ne revela ceva?)
Eu am spus Persoane, nu entități. Nuanța este importantă pentru că Dumnezeu este o singură Entitate în Trei Persoane. Însă trebuie să te documentezi asupra conceptului de persoană în teologia ortodoxă, fiindcă este ceva diferit, chiar opus conceptului de individ. Persoana este ființa vie, rațională, care trăiește în comuniune cu alte persoane. Deci opusul individualismului.

Treimea este însăși natura existenței divine, nu o stare adoptată. Treimea nu este o necesitate pentru că Dumnezeu nu are necesități.

De ce sunt Trei Persoane? Dar de ce ar fi doar una?
Tocmai aici stă frumusețea, că Dumnezeu nu este un singuratic ci o comuniune de persoane și nu a creat un singur om ci o familie mare de oameni. Noi nu putem pătrunde cu mintea în tainele existenței divine, dar cu puterea de înțelegere ce o posedăm înțelegem că acel concept de Dumnezeu-persoană unică e inferior celui de Dumnezeu-Treime, chiar și pe plan filozofic. Pentru că persoana (divină, umană sau îngerească) se poate realiza numai în comuniune cu alte persoane, singur nu există decât o pustietate sfâșietoare.

Citat:
nu fac prozelitism. iar daca as face in nici un caz n-as face pt vreo secta crestina sau islam, cred ca este evident ca sunt adeptul unei gandiri libere iar islamul, ca si crestinismul, nu incurajeaza asa ceva (pana acum n-am primit vreun raspuns argumentat ci doar trimiteri la "crede si nu cerceta")
Creștinismul încurajează rugăciunea fiindcă prin rugăciune primim de la Dumnezeu inspirație, înțelegere, care sunt mai de preț decât ce am putea "produce" cu raționamentele noastre. Dacă noi credem în existența lui Dumnezeu ca Ființă vie, rațională, atunci ar trebui să credem și că El intervine și luminează pe cei ce se adresează Lui.

Deci, dacă îl ai pe Dumnezeu nu e mai logic să te adresezi Lui? Ce speri să obții mai mult de la niște oameni decât de la El?