Prin urmare, nu vom răspunde chemării Consistoriului și orice fel de verdict,
rezoluție sau epitimie impuse asupra noastră nu va avea vreo validitate pentru noi
înaintea lui Dumnezeu, cu atât mai mult cu cât vine din partea unui Sinod apostat, căci a
- 12 -
căzut din Biserica cea Una, Sfântă, Sobornicească și Apostolească a Mântuitorului nostru
Hristos, în antihristica comunitate religioasă a Consiliului Mondial al Bisericilor și a
ecumenismului.
Căindu-ne acum de comuniunea pe care am ținut-o până în ceasul de față cu acești
episcopi și rugându-ne pentru întoarcerea și pocăința tuturor, mărturisim după cum
urmează, citând întocmai cuvântul Sfântului Cuvios Nichita Mărturisitorul care a trăit pe
vremea prigonirii Sfintelor Icoane:
“Eu, o, împărate, nici la mănăstirea mea nu mă voi duce, nici credința mea nu
voiesc a o lăsa. Ci, în mărturisirea mea petrec și voi petrece, în care și părinții mei, sfinții
episcopi cei dreptcredincioși, au petrecut; care au pătimit izgonire și închisori cu
nedreptate de la tine și la multe primejdii s-au dat, apărând Biserica cea
dreptcredincioasă, în care stăm și ne lăudăm întru nădejdea slavei lui Dumnezeu.
Și să știți de la mine cu adevărat, că nici de moarte nu mă tem, nici viața aceasta
vremelnică nu o iubesc. Dumnezeu îmi este mie martor, că am făcut ceea ce nu mi se
cădea să fac. Ci, pentru ascultarea bătrânilor m-am supus nevrând, împlinind voia lor,
m-am împărtășit cu mincinosul patriarh Teodot, de care lucru îmi este jale și mă căiesc.
Deci, să știi bine că de acum înainte nici o împărtășire nu-mi este cu voi. Ci petrec întru
predaniile Sfinților Părinți, pe care le-am primit de la început. De aceea, fă cu mine ce
vrei, fără a nădăjdui să auzi altceva de la mine”. (Viețile Sfinților pe luna aprilie)
|