Eh, hai sa-l vad io cum creste un copil macar in felul asta. Cum il da la scoala, cum ii cumpara haine, cum ii cumpara medicamente cand se imbolnaveste...ce-i da sa manance...
Cherub, nu cred ca acesti oameni ar fi calugari extraordinari daca l-ar cunoaste pe Dumnezeu. Ar fi doar fatarnici. Ce fac ei e doar un stil de viata impus din cu totul alte motive, asceza e departe de orice idee.
Noi oamenii trebuie sa muncim ca sa traim. Si in schimbul muncii noastre primim o plata. Si- imi pare rau- tot plata se numeste si mancarea/hainele/alte bunuri. Chiar daca nu e in bani, tot plata se numeste.
Acum, uite, daca unii calugari, regragandu-se din lume, efectiv nu au nevoie de plata in bani, muncesc pt plata in mancare si loc de dormit. Tot munca e, si tot plata se numeste ce primesc in schimb. Asta e ok pt calugari. Dar sunt multi care traiesc asa, de la inceputurile monahismului, si n-am auzit de nici unul sa se laude cu stilul asta de viata.
Asa... bun, traind in lume totusi... la ce iti foloseste sa traiesti fara bani? Mai degraba reusesti sa faci rau prin asta. Nu banii sunt rai, cu banii poti face multe fapte bune. Te pot face pe tine sa devii mai rau daca ii intrebuintezi rau. Atata tot.
Ideea asta cu detasarea de sistemul public de alimentatie am mai auzit-o. Astora care au de ales li se pare interesant vad. Nu mai e interesant cand oamenii nu au alta optiune.
Si "viata la tara" fara bani (adica deloc deloc!) e incredibil de dificila. Te uiti cu spaima lla cer cu teama ca daca da o grindina iti distruge toata hrana, sau daca-i prea soare, iti parleste legumele inainte sa apuce sa se faca. Sa mai spun despre cresterea animalelor? (cat costa un animal... de la o closca pana la o vaca) Sau despre hranirea lor? ...munca necesara?... mai zic si ca acesta munca e putin probabil sa poti s-o faci singur?...
Sa traiesti asa fara bani? Nu se poate. Ca nu se poate, simplu. E nevoie de medicamente, de hrana atunci cand cea muncita nu mai ajunge, de borcane ca sa pui conserve (daca nu cumperi, tot trebuie sa pui ceva pt iarna),de capace, de... de multe de tot e nevoie.
Oamenii aia habar n-au despre ce vorbesc.
Individul ala traieste singur. Da, poate sa traiasca el singur asa mult si bine. Dar o familie sa traiasca asa este imposibil. Ar muri de foame sigur, fara dubii.
Asta daca n-ar recurge la cersit sau la muncit cu ziua (sursa de bani/hrana... poti sa muncesti cu ziua si pe mancare daca vrei musai sa nu primesti bani). Dar tot e nevoie de bani pt medicamente. Ce faci, astepti prima raceala sa mori si tu si copiii tai, ca ti-ai pus in gand sa traiesti fara bani? Sau cersesti medicamantele? Sau muncesti cu ziua pt ele?
Tot plata se numeste...
Edit-mda, la noi nu pot exista fregani. buna observatie. Prin absurd, poti trai cu ce gasesti prin gunoaie, dar ai sanse foarte mari sa te imbolnavesti.
Freeanii astia traiesc in tzari unde se arunca mancare intreaga la gunoi. Expirata de o zi doar, sau poate fi aruncata ca are ambalajul putin deformat, etc. Am vazut la tv, si eu m-am mirat cata mancare chiar buna de mancat pot sa arunce astia prin alte tzari la gunoi.
Last edited by crestinOrtodoxa; 08.10.2010 at 17:47:21.
|