View Single Post
  #49  
Vechi 08.10.2010, 20:17:14
Aurelia2010 Aurelia2010 is offline
Member
 
Data înregistrării: 04.03.2010
Mesaje: 38
Implicit

Uite, despre ROCOR poti sa mai citesti mai jos. Am gasit acest material pe blog-ul unuia dintre clericii Bisericii traditionaliste.

"Marius Exiguul spune:

„Cred ca se cam exagereaza, ortodoxia este una, ruptura, schisma este grea, nici cu sange de martir nu se spala”

Pr. Veniamin Ilie:

Este foarte adevărat; însă, ruperea de Biserică nu înseamnă ruperea de o ierarhie sau alta, sau de o instituție oficială recunoscută de ministerul cultelor, pentru că nu aceasta atestă canonicitatea unei Biserici! Trebuie luat în calcul în primul rând formele de mărturisire întregi ale Dreptei Credințe, care din nefericire nu corespund cu mărturisirile de credință are ierarhiei BOR, întrucât prin mișcarea ecumenică, decad complet chiar și de la Dogmatica despre Sfânta Biserică – UNA. De aceea, ruperea de unii ierarhi se justifică canonic prin canonul 15 al Sinodului 1-2 din Constantinopol, care chiar impune separarea de episcopii care fac greșeli de această natură sau care răspândesc contradictorii Sfintelor Canoane, ceea ce ierarhia BOR face de foarte mult timp acest lucru și asta este foarte grav.

Marius Exiguul spune:

„dar sa nu uitam ca si inainte de 1924, se faceau rugaciuni si intalniri ecumenice. Si nimeni nu a rupt biserica. Cred ca cei care dau cu piatra sunt cei care se simt pe undeva… de plans, ar trebui sa se uite mai bine in adancul inimii”.

Pr. Veniamin Ilie:

Ei bine, frate Marius, trebuie să nu uităm adevărul că până la anul1900 erau considerați eretici și anatematisiți cei care acceptau calendarul Grigorian. Cât despre rugăciunile ecumeniste, trebuie iarăși să nu uităm că apartenența ierarhiilor ortodoxe oficiale la C.M.B. se face abia în anul 1962, nicidecum în1924, când abia s-au făcut primii pași în vederea apropierii de catolicism prin sărbători și alte aspecte vizibile din viața bisericească ortodoxă. De aceea nimeni nu s-a separat de ierarhii ortodocși până în anul 1900, căci aceștia erau statornici în credință și nu călcau peste cuvintele Sfinților. Dar, după 1900 avea să vină puterea catolică în fruntea statelor, precum și la noi, și la alte state, așa încât mulți dintre ierarhi erau apartenenți la masonerie și fideli primatului papal. Primul Episcop care se separă de ierarhii noii generații, este Episcopul Gherasim Saffira, care-și citește în Sinodul de la anul 1909 motivele canonice pentru care nu mai există arhiereu ortodox în ierarhie, ci doar cu numele. PS. Gherasim este arestat ulterior pe motive că „nu respecta anumite legi” impuse de principe, iar apoi este omorât în condiții incerte până în zilele noastre. Despre motivul omorârii Episcopului Gherasim Saffira și nu numai a acestui ierarh, nu s-a pronunțat nici statul, nici ierarhii, deși era unul dintre ierarhii de seamă ai Bisericii Ortodoxe dinainte de 1909. În discursul său prin care aduce la cunoștință separarea de ierarhia nouă, nu precizează și separarea de Biserică, ci de acei ce calcă în picioare Învățăturile Bisericii. Prin urmare, separându-se de acești ierarhi trădători ai Ortodoxiei, nu s-a separat de Biserică, ci de cei ce se dau drept ortodocși, fiind de fapt ori protestanți ori catolici, ori infiltrați ai acestora. Să nu uităm că Biserica Ortodoxă este una și corabie a mântuirii, care nu poartă pe creștini de izbeliște prin cârmaci mincinoși, cum nici Mântuitorul nu a lăsat Biserica în mâinile mincinoșilor, ci în mâinile celor ce i-au ascultat Poruncile, iar cei ce au urmat după Sfinții Apostoli și Sfinții Părinți, au avut pe Sfintele Sinoade care le-au spus toate ascunzișurile și le-au tâlcuit lor tot, punând hotare pentru a nu se abate de la calea mântuirii. Deci, aceștia nu sunt nici mincinoși dar nici neascultători de Poruncile Lui Hristos și hotărârile Sfinților luminați de puterea Sfântului Său Duh, ci sunt acei ce păzesc toate!

(mai continua textul)
Reply With Quote