Mirean: imi cer mii de scuze ca nu am vazut mesajul tau, desi te rog sa ma crezi ca l-am cautat.
Interesant ce spui tu acolo: [i]"omul, orbit de neintelegerea propriilor valori religioase, devine incapabil de acceptarea alteritatii religioase, intervine o reactie dura de respindere a celorlalti"[i]
Nu prea stiu de pe ce pozitie vorbesti: a celui care intelege propriile valori religioase si accepta alteritatile religioase? Cum s-ar zice pe romaneste: si in car, si in caruta si in teleguta. Dar fiecare are dreptul la parerea sa.
Cred ca acest termen de fundamentalism ne da bataie de cap, intrucat e folosit in legatura cu religia crestina, respectiv cu religia crestin-ortodoxa, care are o considerabila vechime si se sprijina tocmai pe adevaruri de nezdruncinat de aproape 2000 ani. La o religie veche - un termen nou, datand de la inceputul secolului XX, avand ca loc de nastere SUA, stat care abunda de cele mai diverse secte si culte.
Daca fundamentalism ar insemna, conform mirean, neintelegerea propriilor valori religioase si neacceptarea alteritatii religioase, atunci termenul se potriveste perfect teritoriului american, prin excelenta protestant si neoprotestant, dar nu numai.
Daca ne referim la ortodoxie, acesteia i se potriveste doar sensul primar al termenului si anume conform DEX: "Fundamentalismul in general este respectarea unor principii de baza care nu pot fi puse in discutie".
Si cu asta consider problema incheiata in ceea ce ne priveste, avand in vedere, ca urmand invataturile lui Hristos, trebuie sa ne iubim si dusmanii. In felul acesta dispare conflictul dintre religia"mea" si religia "ta", dar nu sub forma tolerantei ci a ingaduintei din partea noastra.
Din pacate realitatile din cadrul altor societati, cu alte religii, au facut ca termenul de fundamentalist sa capete o conotatie negativa. Desi exista mai multe exemple, singurul , care imi vine acum in cap este islamul si islamismul. Sau cum am zice pe la noi, la o lege scurta si clara, un volum de instructiuni de aplicare a acestei legi. Cand citim legea, vedem ca ea este buna; dar cand ne afundam in hatisul instructiunilor de aplicare a legii, cu usurinta gresim, mai ales daca exista si vointa politica in acest sens.
De aceea concluzia mea este : fundamentalismul este bun, si doar fundamentalistii sunt ...mai putin buni.
|