View Single Post
Vechi 09.10.2010, 21:45:25
doctor_faustus doctor_faustus is offline
Banned

Data înregistrării: 28.08.2010
Religia: Ortodox
Implicit Sfântul Grigorie Palama (1296-1359), Arhiepiscop de Tesalonic

Caci de aceea se numesc Taine, pentru ca nu este pur si simplu ceea ce se vede, ci ceva duhovnicesc si de nespus; si daca, precum spunea Domnul, "Duhul e ceea ce face viu, carnea nu foloseste la nimic" (In 6, 63), daca te uiti numai la ceea ce apare, nu te vei folosi cu nimic, dar daca te uiti la Duhul, adica daca vezi insasi Painea care sta inainte in chip duhovnicesc, atunci te vei face viu impartasindu-te din ea. Caci Ea este "mancarea care nu piere, ci ramane spre viata vesnica" (In 6, 2-7), Painea cea adevarata Care coboara din cer, Care e vie si da viata lumii; pe Care cine nu o mananca, nu va fi viu, dar cel care o mananca va fi viu in veac, nu numai inviind, ci si slobozit fiind de pedeapsa si dobandind imparatia vesnica.

Caci despre aceasta Paine Domnul le-a vorbit nu numai ucenicilor Lui la Cina cea de Taina, ci a glasuit limpede invatand deschis si cu indrazneala in sinagoga si spunand: "Painea pe Care Eu o voi da pentru viata lumii este trupul Meu" (In 6, 51), si iarasi: "Daca nu veti manca trupul Fiului Omului si nu veti bea sangele Lui, nu veti avea viata in voi. Cine mananca trupul Meu si bea sangele Meu are viata vesnica" (In 6, 53-54).

O, ce minune! Vai, ce maretie a iubirii, pe care Dumnezeu a revarsat-o peste noi cu bogatie! Ne-a nascut din nou prin Duhul si ne-am facut un duh cu El, precum spune Pavel: "Cine se lipeste de Domnul e un duh cu El" (1 Co 6, 17).

sursa: Împărtășirea continuă cu Sfintele Taine - Editura Deisis, 2006, pag. 431 sau http://www.crestinortodox.ro/sarbato...ama-68559.html
Reply With Quote