Citat:
În prealabil postat de Pr. Gheorghe
Si pentru asta tre' sa fiu mandru sau trist? Sau daca participa nu trebuia sa-l mai pomenesc la Liturghie, ca-i ecumenist? Sau daca n-a participat, nu trebuie sa-l pomenesc, ca nu face ascultare? Sau... Grea problema!
Eee... Stii cum vine asta? Cam ca in povestea cu drobul de sare. In mod sigur insa, si pentru participare si pentru neparticipare pot exista si alte motive in afara de problema ecumenica. Iar eu, mai mic fiind, astept binecuvantare de la Inaltpreasfintia sa, ca-i mai marele meu si mi-i si drag, peste toate! Stii fratia ta, ce problema am eu cu adevarat dureroasa in Biserica zilele acestea? A dat frigul deja si biserica este de piatra si nu avem incalzire deloc! Satul este mic, oameni prea saraci, criza este un refren prea mult auzit pe la toti cei care ar putea sa mai faca ceva si astfel, perspectivele in aceasta privinta sunt sumbre. Asta este grija mea!
Si problemele celelalte, cu ecumenismul, cu "rapirea maicutelor din manastire, impreuna cu duhovnic cu tot" de catre cine stie ce duh, sunt importante, da' nu mi-e dat mie sa le rezolv. Eu pana acum nu am fost pus, decat de propriile mele pacate, in stare de incompatibilitate cu savarsirea Sfintei Liturghii! Daca va fi cumva si altfel, candva, voi vedea atunci, cu ajutorul Stapanului meu!
Domnul cu tine!
|
Draga parinte,
De partea a II-a a Canonului 15 al Sinodului Local I-II Constantinopol de la 861 d. Hr. uitam asa repede, citez:
"...Căci cei ce se despart pe sine de comuniunea cea cu întâiul stătător al lor pentru oarecare eres osândit de sfintele sinoade sau de Părinți, Firește adică, de comuniunea cu acela care propovăduiește eresul în public și cu capul descoperit îl învață în Biserică, unii ca aceștia nu numai că nu se vor supune certării canonicești, desfăcându-se pe sineși de comuniunea cu cel ce se numește episcop chiar înainte de cercetarea sinodicească, ci se vor învrednici și de cinstea cuvenită celor ortodocși. Căci ei nu au osândit pe episcopi, ci pe pseudoepiscopi și pe pseudoînvățători și nu au rupt cu schismă unitatea Bisericii, ci s-au silit să izbăvească Biserica de schisme și de dezbinări". Sau cumva in BOR respectarea Canoanelor e optionala?
A-l pomeni pe Daniel Ciobotea la Sfanta Liturghie inseamna a fi de acord cu toate hulele pe care le rosteste la CMB si cu participarile lui la toate simpozioanele si adunaturile cu eretici din cei mai pestriti colorati (catolici, protestanti si neoprotestanti, anglicani, etc, etc), inseamna nu in ultimul rand a fi de acord cu erezia ECUMENISMULUI pe care bravul Patriarh o sustine ca un cal breaz...