Citat:
pentru combatarea religiilor create de oameni ar trebui inceput cu inceputul si prima carear trebui distrusa ar fi biserica ortodoxa.
|
"Cuvântul "ortodoxie" înseamnă dreaptă mărire. Este un cuvânt grecesc, un termen grecesc, care nu s-a tradus în limba noastră ci a rămas așa cum este în limba greacă, dar însemnătatea lui pentru noi, ca să înțelegem și noi ce înțeleg grecii care au creat acest termen, este "dreaptă mărire". Noi ne numim pe noi înșine ortodocși ca să ne deosebim de ceilalți creștini care nu sunt ortodocși, ci sunt, zicem noi, eterodocși. Ce înseamnă eterodox? Străin de Ortodoxie, străin de dreaptă mărire.
Ortodoxia ca dreaptă mărire se revarsă în aducerea de mărire lui Dumnezeu, deci noi suntem ortodocși pentru că aducem dreaptă mărire lui Dumnezeu și dacă nu aducem dreaptă mărire nu suntem ortodocși. Și ceilalți creștini aduc mărire lui Dumnezeu, dar nu mărirea cea dreaptă, pentru că nu au credința cea dreaptă. Cei care, de pildă, nu cinstesc pe Maica Domnului, nu pot avea dreaptă mărire pentru că nu au dreaptă credință. Ori noi ca cinstitori ai Maicii Domnului avem dreaptă mărire pentru că facem legătura între Domnul Hristos și Maica Domnului, mama Domnului nostru Iisus Hristos. Și așa mai departe, nu stărui acum în amănunte. Sigur că se pot aduce multe lucruri care mărturisesc dreapta mărire pe care o avem noi.
Cuvântul "ortodox" a avut circulație în Răsărit în special după despărțirea Bisericii la 1054, între catolici și ortodocși. Până la 1054 Biserica s-a numit catolică și grecii se numesc pe sine și astăzi catolici în înțelesul că credința aceasta e o credință care e peste tot. Și cuvântul catolic este de fapt tot de origine greacă însă pentru că cei din Apus s-au numit pe sine catolici, așa cum sunt ei astăzi, adică despărțiți de credința ortodoxă, ca să nu se facă confuzii între catolicii din Apus și catolicii din Răsărit, cei din Răsărit nu s-au mai numit catolici ci s-au numit ortodocși, cu dreaptă mărire."
pt mai multe detalii:
http://biserica.org/Publicatii/1996/NoI/04_index.html
Citat:
tot ceea ce s-a creat post-hristos este un amestec evanghelic de imaginatie, mandrie si umanitate.
|
ORTODOXÍE s.f. 1. Confesiune creștină care a păstrat neschimbate dogmele, tradiția, cultul și organizarea bisericească fixate prin cele șapte sinoade ecumenice; p. ext. biserica ortodoxă; religia ortodoxă. 2. Conformitate, concordanță cu principiile tradiționale ale doctrinei bisericii creștine ortodoxe. – Din lat. orthodoxia, fr. orthodoxie.
acele 7 sinoade ecumenice n-au fost organizate de orisicine...