Citat:
În prealabil postat de Erethorn
Si, dupa cum bine ati spus, conteaza semnificatia.
|
De menționat că în Biserica Romano-Catolică există o pluralitate de feluri în care se face această devoțiune. Felul cel mai des întâlnit este cel practicat și în România, adică având cele cinci degete ale mâinii întinse. În sudul Italiei, ca și în unele țări din America Latină, se practică semnul sfintei cruci cu degetul mare al mâinii drepte, credinciosul începând, în acest caz, prin sărutarea acestui deget. În alte locuri se mai practică gestul sfintei cruci doar cu degetele 2, 3 și 4 întinse, în timp ce policele și auricularul sunt îndoite și unite la vârf în podul palmei.
Modalități particulare mai sunt:
-cele trei "cruci mici", cu degetul mare, în timpul dinaintea citirii Sf Evanghelii, făcute în dreptul frunții, gurii și inimii.
-gestul sacerdotal al Sf Cruci cu muchea întregii palme întinse, făcut cu scopul de a sfinți apa sau unele obiecte, în general de cult, ori cu scopul binecuvântării credincioșilor în cadrul procesiunilor.
Modalitățile diferite de a face Sf Cruce, ca și modalitățile particulare de a face Sf Rozariu ori alte devoțiuni sunt aspecte ale bogăției cultului nostru și a felului deosebit în care oameni aflați în cele mai diferite culturi și tradiții particulare, dar având aceeași credință, îi aduc cinstire lui Dumnezeu, îngerilor și sfinților Săi. La urma urmei, aceasta este o expresie a catolicității Bisercii noastre.