Citat:
În prealabil postat de cherub
La cate persoane lacome, profitoare si prefacute (si fara nici un fel de scrupule cand vine vba de a profita de bunatatea altora) exista in ziua de azi, e si normal ca 'bunul samarinean' sa fie ceva mai precaut si sa isi ia unele masuri 'preventive' etc... Pana si Sf. Parinti (de ex. Sf. Vasile Cel Mare) indeamna la precautie cand cineva intentioneaza sa faca milostenie si cu cine etc.
|
Aici e doar o parte a problemei, partea relativ simpla.
Isus ne-a spus sa-i hranim pe flamanzi; deci, trebuie sa vad si sa judec daca cel care-mi cere bani de paine chiar isi va cumpara de banii mei paine sau vodca. Asta e relativ simplu.
Partea cu adevarat dificila este atunci cand, desi el si-a cumparat paine, a doua zi, dupa ce a prins puteri mancand painea cu care l-am miluit, imi va da in cap la un colt de strada ca sa-mi ia si restul de bani (sau va da altcuiva).
Ei ? Daca am motive sa cred ca va da in cap, mai trebuie sa-l miluiesc ? Mai trebuie sa-l vad in el pe Cristos ? Am dreptul sa-l judec ?
Si daca nu l-am judecat si l-am miluit, si el mi-a dat in cap, ce trebuie sa spun ? Sa-mi para rau ca l-am miluit, sau sa-mi para bine ?
Dar daca a dat in cap altcuiva ? Sa ma simt vinovat fata de acel altcineva ?
Vedeti, e greu.