Drăguță fabulă.
Să observăm, însă, că atât scorpionul, cât și broasca țestoasă, aparțin regnului animal și nu sunt înzestrați cu suflet nemuritor. Viața lor în pădure este însăși viața lor cea adevărată, și nu o simplă perioadă de probă în pădurea lumii acesteia, în vederea angajării cu contract pe perioadă nedeterminată.
Dacă natura scorpionilor este, într-adevăr, să înțepe, în schimb natura mea pretind că este deasupra celei a necuvântătoarelor. De aceea, spre deosebire de broscuță, nu mă tem de acul scorpionului și nici de efectul otravei lui, ceea ce nu înseamnă că le caut neapărat. De un singur lucru mă tem: de cealaltă otravă, de acul nevăzut al celuilalt scorpion, de sugestiile lui, pe care, dacă le-aș urma și m-aș retrage în carapacea mea zicând că precis toți ceilalți sunt scorpioni, aș cădea la test și nu ar mai urma niciodată vreun contract cu perioadă nedetrminată, rămânându-mi o veșnicie ca să-mi spun: "ce cretin am fost!".
De aceea, domnule Erethorn, părerea mea este că nevăzutul scorpion este cel care acționează asupra minții noastre în multe feluri în care ne face sugestii, unul dintre aceste feluri fiind judecățile prezumpțioase. Cerșetorul acela care îmi cere un leu precis este, de fapt, un bețiv care va intra în prima cârciumă să-și ia o cinzeacă. Pentru ce să-i dau un leu ? Paraliticul acela este un bolnav închipuit, de ce l-aș ajuta ? De ce să dau bani la biserică, pentru a întreține șleahta preoțească, de unde ne apar atâtea scandaluri ? Banii mei, munciți de mine, să fie folosiți ca să-și ia acei popi mașini luxoase și să își întrețină metresele ? Deci, nu trebuie să dau bani la biserică.
Virtutea mediană dintre cele trei virtuți teologale este cea a speranței. Speranța creștinului este pe două niveluri: mai întâi, speranța de ordin metafizic în bunătatea lui Dumnezeu. Dar mai există speranța asupra lumii actuale, speranța în ceea ce numim pronia dumnezeiască: este convingerea pe care o avem că El nu lasă lumea din putere, ci că este posibilă fericirea naturală pe acest pământ pentru cei care urmează legea lui Dumnezeu. Mulți psalmi au ca temă această speranță, să-i spunem "speranța orizontală". Când vreun scorpion vă va dezamăgi, când vi se va părea că cei buni suferă în tribulație și privațiuni, iar răii se îngrașă și râd fericiți, citiți acei psalmi.
Lăudat fie Isus !
Last edited by Mihnea Dragomir; 13.10.2010 at 08:49:47.
|