View Single Post
Vechi 16.10.2010, 16:06:23
ory ory is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.09.2006
Locație: Galați
Religia: Ortodox
Implicit

A nu se confunda o simpla repulsie sau o teama oarecare fata de un obiect, o situatie sau o ganganie, cu formarea unei adevarate fobii.
Fobia are trasaturi specifice si ajunge la stadiul de boala reala, constientizata medical, numai daca intruneste aceste trasaturi, cum ar fi ; teama exagerata si irationala, transpiratia, cresterea tensiunii arteriale, lesinul, insomnia ( in cazul unor anumite fobii ce tin de faptul social ), pesimism si nesiguranta, ingrasarea parului intr-un mod instantaneu, nelinistea,urinare frecventa, declansarea adrenalinei ca un impuls de " razboi ", ori supravietuire, sa-i spunem asa.
Ca atare, prin aceste caracteristici, fobia poate dezvolta la randul ei si alte afectiuni, sau fobia poate fi derivata din afectiuni ce tin de anxietate, depresie, etc.
Exista, asadar, fobii mai periculoase si fobii mai putin periculoase care pot fi ignorate in functie de gradul de acaparare si integrare in viata individului afectat. Aceste fobii pot fi tratate cu succes, dar, de cele mai multe ori tine de vointa individului si de capacitatea acestuia de a le trata in consecinta. Tin si de stilul de viata .
Ei bine, eu nu am fost la doctor pentru confirmarea fobiei de lift( spatiu stramt ), mai ales ca am constatat ulterior, faptul ca in lifturile japoneze nu aveam probleme, deci, poate doar nesiguranta in lifturile noastre primitive, imi determina teama de acestea, teama rationala, pana la urma....desi, nici pentru lifturile noi nu ma ingramadesc, o oarecare reticienta inca mai exista.
Nu pot spune ca am teama de spatii stramte intr-un mod concret, dar nici in vre-o pestera stramta nu m-as avanta. Oricum, este in regula daca le pot evita.
Cand am fost asta iarna in Disneyland ma gandeam ca, datorita experientelor cu liftul, probabil nu o sa mai pot merge oriunde doresc sa intru prin locurile de distractie,( sub pamant, in cosmos, sau mai stiu eu ce loc " ingradit " de spatiu ), dar am alungat orice gand si, chiar am fost peste tot fara retinere.
Lupta cu factorii nocivi care tind sa ne zdruncine, ramane cea mai importanta arma in drumul spre invingere.

Last edited by ory; 16.10.2010 at 16:17:58.
Reply With Quote