Alertă epidemiologică datorată conservelor de ton
(100 afisari, 2007-05-29)
ImprimaTrimite MailComenteaza
Specialiștii sunt în plină anchetă epidemiologică, după ce un bărbat din județul Bistrița-Năsăud s-a îmbolnăvit de botulism. Conform testelor efectuate la Institutul Cantacuzino, omul are în sânge toxină botulinică de tip E, iar asta înseamnă că a mâncat pește din conservă.
Până la această oră, veterinarii au prelevat peste patru mii de probe din conservele de pește provenite din Thailanda. Este vorba, mai exact, de ton în ulei.
Concret, au fost scoase de la vânzare 24.000 de conserve suspecte. Acestea au fost depistate în cinci depozite din județele Timiș, Galați, Cluj, Iași și Maramureș. O parte din probe sunt în lucru la Direcția Sanitar-Veterinară din București.
Specialiștii încearcă să identifice bacteria numită toxină botulinică, însă rezultatele finale durează între cinci și zece zile.
Bacteria se poate multiplica numai în cazul în care producătorii nu respectă normele de igienă, iar conservele nu sunt sterilizate corespunzător.
Până atunci, medicii veterinarii îi sfătuiesc pe consumatori să evite să cumpere conserve bombate, deteriorate, care au rugină la suprafață și, evident, pe acelea care nu sunt în termenul de valabilate.
Totuși nu este cazul să puneți la îndoială toate produsele de ton care provin din Thailanda. Această țară este principalul furnizor de pește pentru toată Europa.
|