263. Este “Biserica Noul Ierusalim” de la Pucioasa o biserică autocefală?
263. Este “Biserica Noul Ierusalim” de la Pucioasa o biserică autocefală? (I)
1. Un document de excepție
Un document de o excepțională importanță, semnat și publicat recent de către Prefericitul Patriarh Daniel și intitulat "Autocefalia bisericească: unitate de credință și libertate de conducere" pune automat în ecuație o întrebare legitimă: Este sau nu Biserica “Noul Ierusalim de la Pucioasa” o biserică autocefală? Este binecunoscut faptul că această sectă, care și-a stabilit cartierul general la Pucioasa, se autointitulează “Biserică”, se declară independentă față de Biserica Ortodoxă Română și se manifestă sistematic în mod public, administrativ, dogmatic și liturgic ca o biserică independentă. În consecință, această Biserică ar trebui să fie neapărat o Biserică autocefală, altminteri ea nu mai este deloc (în sensul că ea rămâne o simplă invenție a unor oameni exaltați, care vor și ei să aibă o structură social-administrativă numită “Biserică” și care să fie numai a lor, cu circuit închis, adică o biserică-proprietate privată).
Să observăm mai întâi cum se definesc și cum se raportează pucioșii, ei înșiși, față de acest delicat subiect.
În ediția a doua a cărții “Cuvântul lui Dumnezeu”, editată de către pucioși în anul 2006, este inserat un așa-numit “Studiu introductiv” în care sunt reproduse majoritatea elementelor de doctrină ale sectei. Printre acestea se regăsesc referiri clare la poziția pucioșilor față de Ortodoxie în general și față de Biserica Ortodoxă Română în special. Ele fac apologia unei noi Biserici intitulată “Biserica Noul Ierusalim” (BNI) ca și când aceasta ar avea fie o largă recunoaștere tacită a maselor de credincioși creștini, fie o restrânsă recunoaștere oficială a celorlalte Biserici Ortodoxe autocefale (altminteri, avem de-a face cu o ilegalitate totală și chiar cu o periculoasă impostură). În realitate, nu putem vorbi nici de una, nici de alta. BNI nu este cunoscută ca Biserică nici de către creștinii de rând (decât într-un mod absolut sporadic și local) și nici nu a fost recunoscută vreodată oficial ca Biserică de către vreo altă Biserică.
Un prim articol din acest capitol introductiv este intitulat “SOBORNICITATEA BISERICII NOUL IERUSALIM – O DIMENSIUNE PNEVMATOLOGICĂ” și face apologia unei pretinse biserici adevărate (desigur, este vorba de BNI) care pune în umbră celelalte Biserici, considerate prin ricoșeu ca fiind “neadevărate”. Pentru a defini ce înseamnă pentru ei “Biserică adevărată”, pucioșii apelează la propriile lor scrieri intitulate “Cuvântul lui Dumnezeu” și la inserează chiar ca motto la acest articol: „Biserică adevărată pe pământ, înseamnă fii ai lui Dumnezeu, adunați laolaltă în jurul Mielului lui Dumnezeu, Care Se frânge spre hrană pentru iertarea păcatelor, cele făcute și iertate prin pocăință.“ (citat din Cuvântul lui Dumnezeu, 7/20 ianuarie 1997)” . Apoi afirmă (cităm) “De altfel, în lume nu poate subzista decât o singură Biserică adevărată. Orice demonstrație alternativă se bazează obligatoriu pe un sofism” fără a realiza că astfel ei cad într-o nouă și gravă contradicție internă. Într-adevăr, pe de o parte ei nu recunosc că Bisericile autocefale sunt Biserici locale surori, egale între ele și independente administrativ, ci împing în jos conceptul de “biserică locală”. Totodată, ei sporesc confuzia raționamentului pe care-l propun printr-o combatere vehementă a structurilor piramidale administrative care instituie o anumită disciplină ierarhică (Patriarhii, Mitropolii, eparhii, protoierii) și afirmă că (cităm succesiv): “...parohiile... sunt și rămân autenticele biserici locale...”, “ ...bisericile locale ... sunt singurele organisme care pot fi numite biserici...”, “fiecare Biserică locală revelează Biserica întreagă”, “Ideea de unicitate a Bisericii nu îi conferă însă dreptul ca aceasta să se constituie într-o structură piramidală și să se plaseze deasupra bisericilor locale.” Pe de altă parte, ai împing în sus, forțat, biserica locală proprie (BNI) spre a o considera “singura Biserică adevărată”. Unde mai sunt atunci acele “autentice biserici locale... singurele organisme care pot fi numite biserici...” pentru care ei tocmai au însăilat o întreagă pledoarie?
Și atunci ne întrebăm: de ce n-ar fi adevărate celelalte Biserici, care sunt negate cu vehemență de către pucioșii nou-ierusalemiteni? Sau, de ce ar fi mai adevărată Biserica lor ilegală decât celelalte Biserici legale? Titlul ales de ei sugerează de ce: aici se pretinde că numai BNI mai are sobornicitate, în timp ce celelalte Biserici nu mai au. Urmează imediat o încâlcită pledoarie care încearcă să demonstreze că sobornicitatea Bisericii a fost deșirată odată cu Marea Schismă de la anul 1054, care a distrus (cităm): “unitatea eshatologică a tuturor în Hristos într-o biserică locală concretă”. Pucioșii pretind, nici mai mult nici mai puțin, că “principul autocefaliei, a accentuat confuzia teologică din Ortodoxie, numind „biserici locale“ toate bisericile autocefale”. Ei pun accentul doar pe modificările structurale, cu caracter administrativ, care au apărut în istoria bisericeasă, și îi atribuie autocefaliei, ca opțiune consacrată în Ortodoxie, un caracter distructiv la adresa unității Bisericii. Ei ignoră în mod deliberat ceea ce este esențial, și anume unitatea de doctrină a acestor structuri independente din punct de vedere administrativ. În schimb, P.F. Părinte Patriarh Daniel, în articolul său menționat mai sus, restabilește adevărul asupra acestui subiect afirmând că “Autocefalia este o notă caracteristică a Ortodoxiei” și punând accentul tocmai pe importanța conservării în fiecare Biserică locală a aceleiași vieți sacramentale și aceleiași discipline canonice (cităm):
“Ortodoxia sau Biserica Ortodoxă universală se prezintă astăzi ca fiind o comuniune de Biserici autocefale surori, egale între ele, libere unele față de altele în ceea ce privește conducerea administrativă, dar unite unele cu altele prin aceeași credință, aceeași viață sacramentală și aceeași structură și disciplină canonică (juridică).”
Or, tocmai aici pucioșii sunt descoperiți. Ei au renunțat de mult și la unitatea în slujire, și la disciplina canonică, și la unele dintre adevărurile dogmatice, pe care le-au înlocuit abuziv sau le-au “completat” cu alte invenții și inovații proprii, motivând că așa i-a învățat pe ei “Duhul”. Dacă “Duhul” i-a învățat și i-a îndemnat către schismă și către inovații eretice, oare ei nu și-au pus problema cărui “duh” îi slujesc? Dacă Ortodoxia este o comuniune de Biserici care respectă anumite principii pe care pucioșii nu le respectă, este “Biserica” pucioșilor parte integrantă din Ortodoxie?
Pucioșii se dovedesc de o inconsecvență stupefiantă, care frizează ori incompetența, ori prostia. După ce elogiază Biserica primară, caracterizată de ei ca fiind păstrătoarea “unității Duhului Sfânt întru legătura păcii”, după ce acuză “schisma catolico-sobornicească” de a fi cea care a subminat grav și definitiv sobornicitatea Bisericii Universale, se așează ei înșiși într-o postură schismatică, eretică, belicoasă, incongruentă și inconsecventă, față de celelalte Biserici autocefale – și în primul rând față de BOR. Nici vorbă de unitatea Duhului Sfânt, îndată ce pucioșii spun că Duhul Sfânt nu mai coboară decât la ei, părăsind definitiv celelalte Biserici pentru că S-a supărat pe ele. Nici vorbă de legătura păcii, când ei au rupt orice legătură cu Biserica-mamă, cea care i-a botezat când erau prunci, pe fiecare dintre ei, lucru pe care ei fie l-au uitat, fie nu-i mai dau importanța cuvenită. Pucioșii recunosc faptul că (cităm) “Întemeierea văzută a Bisericii la Cincizecime a însemnat expresia unității în Duhul Sfânt a primilor creștini, ca mădulare ale trupului lui Hristos în integritatea sa, așa cum a fost prefigurată în comunitatea euharistică a Cinei celei de taină”, dar nu-și pun deloc problema că întemeirea văzută a Bisericii Noul Ierusalim (pe care ei o consideră a fi avut loc în anul 1955, an în care Verginica își începe “proorociile”) a însemnat începutul unei ruperi a unității în Duhul Sfânt a creștinilor care au aderat la doctrina pucioșească, părăsind Biserica în care au fost botezați. De altfel, pentru a justifica locul și rolul “proorocițelor” (Virginia, Maria și Mihaela) care s-au succedat la putere și au guvernat actul de conducere al Bisericii Noul Ierusalim, ei afirmă textual că structurile clericale, ierarhia canonică însăși, sunt perimate, fiind înlocuite cu administrații locale laice, singurele care mai sunt îndrituite și care mai pot să conlucreze strâns și direct cu Duhul Sfânt:
“Așadar, Duhul Sfânt lucrează în zilele din urmă nu prin capul văzut al Bisericii, nici prin structurile ei administrativ-sinodale, ci prin cei mai umiliți, dar mai curați slujitori ai săi, dintre care unii – pentru a sublinia că nici măcar nu fac parte din cler – vor fi de parte femeiască. Suntem contemporani cu aceste evenimente excepționale.” (Citat din cartea “Cuvântul lui Dumnezeu” de la Pucioasa, ediția 2006, pag.15)
Last edited by mariamargareta; 04.11.2010 at 01:32:40.
|