View Single Post
Vechi 20.10.2010, 12:53:47
Elesya Elesya is offline
Banned

Data înregistrării: 08.10.2010
Locație: intre doua nemuriri
Religia: Ortodox
Implicit Pt anna21 dar si pt cei ce NU cunosc...cat sa vorbeasca...

in prealabil postat de anna21
Alin, multumesc mult ca mi-ai raspuns!

Chiar despre muzica clasica ma intreb.. asta ascult, dar unele compozitii, ca Recviemul lui Mozart, ma pun pe ganduri: ce mesaj imi transmite? Ce stia Mozart despre patimile lui Hristos? A fost el luminat de duh sa compuna ceva spre folosul crestinilor sau e o doar amagire sofisticata...etc..
Cand citeam ca ascultarea muzicii rock este slujire la idoli.. intelegeam de ce. Dar cand ma gandesc la muzica clasica.. mi-e greu inca sa accept aceasta idee. Bach, Mozart, Handel, Beethoven.. au slujit idolilor chiar cand au compus muzica religioasa??. Greu este sa iei toate lucrurile si sa le cantaresti din nou daca sunt bune sau nu!!

CUM sa nu se gandeasca la Dumnezeu? DOAMNE...pana unde merge fanatismul unora...(sa nu zic limitare)Draga mea ai talantii ...valorifica-i...Citesc si ma minunez...si pun pariu ca multi din cei ce aduc acuze unor genii....habar nu au de viata celor pe care ii incrimineaza si n-au ascultat nimic sau prea putin din lucrarile lor....MUZICA CLASICA slujeste celui rau? DOAMNE FERESTE....ce mic poate fi largul mintii unora....
Bach...un "greu" al muzicii serioase...( asculta "fugile" lui...Toccata...) Apoi cunosti ca a compus un cantec " De Dumnezeu nu m-as desparti?" Și din colecția de psalmi, realizată de Clément Marot în colaborare cu compozitorul Claude Goudimel, Bach a prelucrat numeroase melodii. Amintim coralul "Când vom fi în cele mai mari primejdii" (dedicat ginerelui său, Emmanuel Altnikol .Apoi cantatele sale religioase, scrise pentru duminicile și sărbătorile de peste an... Cantatele sunt acompaniate de orgă sau orchestră, cărora le conferă ample preludii și interludii. Bach a scris și solo cantate pentru o voce, cu acompaniament de orgă sau orchestră. În “cantatele tragice”, scrise la Leipzig, tragismul suferințelor, exprimat în text, a solicitat o muzică în care și-a zugrăvit zbuciumul său sufletesc. "Am suferit mult", "Lacrimi, griji, îndoieli" sau "Lume mincinoasă, nu mă încred în tine" sunt câteva titluri sugestive care oglindesc chinurile sale, dar și ale omului dintotdeauna....DECI?

HANDEL...i-ai audiat Oratoriile?Joshua? Messia? Iuda Maccabeul?etc?După ascultarea corului "Aleluia cor" de la Mesia, stii ca Joseph Haydn "a plâns ca un copil" și a exclamat:
"EL ESTE MARELE NOSTRU MAESTRU, AL TUTUROR"?...?

Si exemplele pot continua..

Muzica este arta cu materialul cel mai imaterial.PLATON
Muzica e rugaciunea care se spune singura . Cristian Badilita in cartea Sacru si melancolie(1997)
Reply With Quote