Mai frate eu am gasit un site al unui frate mason roman si nu vad pe acolo la gradele ritului scotian ceva satanist.
Ce mi se pare mie e ca au preluat foarte mult din crestin ortodoxie.
http://templulmasonic.blogspot.com/2...vataminte.html
Dealtfel cred ca masoneria are 33 de grade dupa numarul anilor cati a vietuit Dumnezeu Iisus Hristos pe acest pamant.
Cum am zis invatatura masonica mie nu imi pare identica cu dogmele crestin ortodoxe.Sunt diferente.
Probabil acolo cel mai mult unii se vor impotrivi la ce se zice la gradul 29 anume :
"Ni se aminteste cã nu existã om, bisericã sau religie care sã detinã monopolul adevãrului si cã, pentru a rãmâne fideli propriilor conceptii si convingeri, trebuie sã respectãm si opiniile celorlalti."
Insa daca o sa stea sa analizeze mai atent o sa se vada ca de fapt o parte a invataturii coincide cu ce zice crestin ortodoxia.
Si anume ca nu exista om care sa detina monopolului Adevarului,Adevarul fiind Dumnezeu Iisus Hristos care e fara sfarsit.
Si daca ne uitam in Sfanta Scriptura vedem ca Maica Domnului era cea mai sporita duhovniceste dar nu a fost unsa nici macar preot,Sfintii Apostoli au fost unsi arhiepiscopi.Insa intre Sfintii Apostoli nu era niciunul cel mai mare,ci erau toti egali.
Cum sa nu anatemizeze BC masoneria cand la BC i-a inselat dracii sa zica ca Papa e infailibil?Ca aceasta invatatura de la gradul 29 vine in contradictie cu ce sustine BC vis-a-vis de infailibilitatea papala.
Acum in Biserica ortodoxa se crede ca in Sfanta Scriptura,in scrierile Sfintilor Parinti,in scrierile de la Sfintele Sinoade ecumenice gasim tot ce e de trebuinta pentru mantuire.
Da oare e cineva in ziua de azi sa inteleaga in adanc acelea cu totul?
Eu nu cred.
Parintele Cleopa zice ca Sfanta Scriptura e o "mare" fara sfarsit .
(si acum o parere pe care nu am vazut-o la parintele Cleopa)
O stie Dumnezeu Iisus Hristos cu totul (Sfanta Scriptura) dar Dumnezeu Iisus Hristos nu e om obisnuit ci e Dumnezeu intrupat,si e fara sfarsit,aceasta intrupare fiind o taina pe care nu o intelegem si nu o putem exprima.
Acum insa Biserica care are cap pe Dumnezeu Iisus Hristos si care e o taina (din aceasta biserica e parte BO) si aceasta Biserica are cap chiar Adevarul adica pe Dumnezeu Iisus Hristos.Si aceasta parte a invataturii masoneriei nu mai corespunde cu dogmele BO.
Dumnezeu Iisus Hristos stie toate,dar noi nu putem intelege si nici sti cum stie Dansul toate,ca noi suntem creati si oameni obisnuiti.