View Single Post
Vechi 22.10.2010, 19:31:56
cristian67
Guest

Implicit parintele NICOLAE STEINHARDT despre vocatia monahala

“M-au îndemnat să îmbrățișez viața monahală: harul Domnului, conștiința păcatelor săvîrșite și a netrebniciei vieții pe care am trăit-o – cea dintîi și mai de seamă consecință a cunoașterii lui Hristos aceasta îmi pare a fi: ni se deschid ochii asupra propriei noastre nimicnicii, dobîndim facultatea de a ne vedea din afară (și a ne înfiora), așa cum ne privesc și ceilalți (vorba lui Sartre), ne putem însuși neșovăitor și nereticent versetul 22 al psalmului 72: “Că eram fără de minte și nu știam; ca un dobitoc eram înaintea Ta” -, dorința ispășirii (ori măcar a unei îndreptări) și – de ce n-aș recunoaște-o? – experiența anilor de închisoare (au fost pentru mine un eveniment existențial cutremurător) – datorită cărora am putut lua contact nemijlocit cu realitatea vieții, cu ceea ce se pricepe ea a deveni cînd se leapădă de măști, artificii, decoruri și sulemeneli.
Dar vocația mea călugărească e poate mult mai veche, se confundă de fapt cu vocația mea creștină, mai întîi sub forma unui mysterium fascinosum în anii copilăriei din comuna Pantelimon de lîngă București și-n anii de școală, apoi ca mysterium tremendum, următor anilor de viață irosită și perioadei de detenție cînd, brusc și brutal, realitatea mi s-a manifestat iar chemarea lui Hristos mi s-a făcut auzită nu mai puțin urgentă și inexorabilă decît goarna mobilizării
Reply With Quote