Citat:
În prealabil postat de horatiu.miron
Daca vreau sa beneficiez de banii mei, imi place s-o fac direct. Cand vreau sa beau o bere, nu dau trei lei Bisericii ca sa-si opreasca un leu si sa-mi dea inapoi doi lei si-o bere.
|
În limbaj politic, probabil că sunteți adeptul unui stat minimal (liberal) și nu a unui stat paternalist, care să se ocupe de berile oamenilor. Da, numai că statul nostru de azi (și cam toate statele europene) este gândit ca stat maximalist. Cheltuielile publice sunt la niveluri fără precedent în istorie, iar fiscalitatea a crescut împreună cu ele (în realitate, chiar mai mult decât ele, dar asta e altă discuție). Statul nostru maximalist s-a considerat misionat să se ocupe și de buna tocmire a sufletelor, în realitate în dorința de a-și aservi totul. De aceea a spoliat Biserica de baza materială care îi alimenta aparatul propriu, în schimb a salarizat preoții.
Eu, prin "stat modern" înțeleg unul în care Biserica să fie independentă de stat. Aș fi foarte mult în favoarea ideii ca preoții și personalul auxiliar bisericesc să nu fie salarizat (oricum au salarii la mișto). Dar această idee de independență a Bisericii, vă rog să observați că merge un pic dincolo de salariile preoțești. Ar trebui, pentru deplina independență, ca cei mici ai mei să nu mai fie îndoctrinați și cu adevărat hărțuiți la școală asupra unor dogme ateiste cum ar fi superioritatea orânduirii democratice, caracterul normal al homosexualității sau dezvoltarea unei mentalități contraceptive. Cristos nu a predicat niciodată democrația. Iar sodomia și contracepția, cu atât mai puțin. La școala pe care statul dv a făcut-o obligatorie pe banii mei, copiii mei învață acum altceva decât a învățat Învățătorul nostru.
La urma urmei, așa cum dv vă doriți să nu existe oameni care să predice concepții străine ale celor pe care le aveți pe banii dv, și eu îmi doresc exact același lucru. Dați independență școlii și primiți independență pentru Biserică. Ce motiv ați avea să nu vă convină târgul ? În felul acesta, veți rămânea în buzunar atât cu bănuții care în prezent se duc la culte, cât și cu banii, considerabil mai zornăitori, care în prezent se duc la învățământ.
Până ce lucrurile se vor așeza pe acest făgaș cu adevărat liberal, nu ar fi de loc rău se se reintroducă în politica fiscală o idee medievală. În tot timpul Evului Mediu impozitul bisericesc era complet separat de celelalte impozite. Impozitul bisericesc se numea "zeciuială" și, în felul acesta, fiecare știa cât plătea pentru Biserică (zeciuiala servea și pentru școli și alte așezăminte, pe atunci pendinte de Biserică). În afară de zeciuială, tot ceea ce mai aveau de plătit oamenii ca impozit era claca, impozit în natură (sau zile de muncă) ce mergea către suzeran. Și care, în linii mari, avea același cuantum cu zeciuiala. Mai exista impozitul pe sare, care era de fapt o acciză precum și impozite indirecte, în special fumăritul. "Banalitățile", plătite în schimbul unui avantaj tehnologic, erau de fapt taxe și nu impozite (cum ar fi morăritul). În orice caz, în mult hulitul și întunecatul Ev Mediu, fiscaliatatea era MULT mai mică decât cea de azi. În cazul șerbilor, adică țăranii cei mai amărâți, toate taxele și impozitele însumate nu depășeau 30 %. Azi, plătim 25 % numai pe TVA.