Citat:
În prealabil postat de Romanash Stramosesc
Doamne ajuta!
De ce dam aurul pe metale inferioare? De ce nu citim Sfintii Parinti, daca tot vrem sa fim obiectivi si sa privim toate punctele de vedere? De ce nu vrem sa stim, daca tot ne consideram superiori stramosilor nostrii si fundamentele credintei lor - si implicit a noastre, pe care ei ne-au transmis-o cu pretul vietii,al sangelui lor.
Sa citim Sfanta Sriptura, comentariile Sfintilor Parinti ai Bisericii la Sfanta Scriptura, cei care au fost luminati de Duhul Sfant (PSB, Filocalia), Patericul si Parintii contemporani, care s-au adresat exact oamenilor din vremurile noastre. Si atunci vom putea, dupa lecturarea unor carti ziditoare de suflet, sa nu ratacim si nici sa ii lasam pe altii sa se piarda.
Este doar o sugestie, va rog sa ma iertati pentru indrazneala mea!
Doamne ajuta!
|
Istoria ne arata ca exista perioade de decadere precum si perioade de inflorire ale vietii Bisericii. Desigur, la nivel exterior, in formele pe care aceasta le imbraca in raport cu lumea. Toate perioadele de inflorire au fost si sunt caracterizate de intoarcerea la "propriile izvoare", de intoarcere la Sfanta Scriptura si Sfintii Parinti.
Cititirea si citarea Sfintilor Parinti nu trebuie sa ramana insa la nivel de "aparat critic", propriu lucrarilor stiintifice. Teologia Parintilor este o marturie peste veacuri a modului in care ei au trait si au inteles relatia lui Dumnezeu cu omul si a omului cu Dumnezeu in istorie. In acest sens, "apelul la Parinti", atat de necesar astazi, presupune ca noi sa putem da aceeasi marturie a trairii si intelegerii lui Dumnezeu, a omului si a lumii. Acea intelegere si traire in Acelasi Duh, care pot face ca peste veacuri Scriptura si scrierile Parintilor sa nu li se para straine, generatiilor care se succed.
Nu trebuie sa ne intalnim cu Parintii doar la nivel conceptual, cat la nivel de traire, de viata.