Citat:
În prealabil postat de AndruscaCIM
Eu de exemplu sunt convinsa ca stima de sine este cea care se cristalizeaza din toate invataturile crestine, astfel incat suntem invatati sa ne pastram demnitatea, si sa nu devenim bataia de joc a celor din jur...sau supusi la ce vrea fiecare sa ne supuna, din incapacitatea noastra de a face vizibile valorile dupa care ne ghidam.
|
Poti sa repeti ce ai scris mai sus cand te gandesti la suferinta Domnului nostru Iisus Hristos? El a fost batut, scuipat, hulit, batjocorit si nu s-a impotrivit.
Sa fi fost in "incapacitatea de a-si face vizibile valorile"? (Sau dimpotriva?).
Sau daca ne gandim la saracul Lazar care era atat de bolnav trupeste ca-i lingeau cainii ranile.. poti spune ceva despre stima lui de sine?
Daca ne gandim la atatia nevoitori care se bucurau si multumeau cand erau batjocoriti, vorbiti de rau, ocariti... sa fi fost ei in eroare dogmatica (si psihologica).
Sau nebunii pentru Hristos.. cum se impaca viata lor cu afirmatiile tale ca un crestin sa nu sufere umilinte si ocara?
Singura demnitate a omului este aceea de a nu se invoi cu pacatul, cred eu.
In ce priveste: "sa nu fim supusi la ce vor altii sa ne supuna".. este ironic ca tocmai acest thread arata forta cu care au fost inradacinata in gandirea noastra o suma de conceptii straine de crestinism.. atat de mult ne-am atasat de ele ca nici nu am visa sa le cercetam originea si adevarul.