View Single Post
Vechi 26.10.2010, 11:57:12
costache marilena
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
Prima problemă în fața căreia suntem puși este dacă în acel caz anume e vorba de habotnicie adevărată sau de zel pentru Cristos. Am cunoscut și habotnici, și oameni umpluți de zel pentru Domnul nostru și, la prima vedere, seamănă între ei. Dar la a doua nu mai seamănă. O habotnică din familia mea, nu numai că ținea post, ceea ce trebuie să facă toți creștinii care pot să facă asta. Dar fierbea toate cratițele și farfuriile. Nu, nu le spăla cu detergent, ci le punea într-o imensă albie de cupru, destinată fabricării dulceții, și le așeza acolo, cu apă și leșie (practic, soluție de sodă caustică). Aceeași soartă tristă aveau furculițele, cuțitele și tot ceea ce ar fi putut intra în contact cu vreo moleculă de carne zilele trecute. Bârfea și mințea de înghețau apele, intrigile și sădirea vrajbei erau principala ei îndeletnicire, dar fierbea vasele cu uluitoare minuție de Lăsata Secului.
Am cunoscut și din cei cu zel în credință. Aceștia erau oameni transformați înăuntrul lor. Nu erau ceea ce obișnuim să numim "om echilibrat", dar erau, în orice caz, oameni frumoși. Niște nebuni pentru Cristos.

Deci, pentru habotnici putem mai întâi să ne rugăm și să sperăm că, așa cum au descoperit forma credinței, vor descoperi și fondul ei. Să sperăm că nu se vor opri la Cele Zece Porunci, ci o vor practica și pe a unsprezecea.

Mai apoi, putem să le oferim habotnicilor exemplul nostru personal. Ei fac rele. Dar și noi facem. Ei postesc. Noi postim ? Ca să le dăm lor o lecție de credință internalizată, mai întâi trebuie să o internalizăm noi înșine. Ca să fii calificat să-i faci unui habotnic teoria ortodoxiei, mai întâi trebuie să deprinzi ortopraxia.

În sfârșit, în cazul în care habotnicul este ruda noastră, avem posibilitatea să-i punem sporadic anumite întrebări, care l-ar putea face să vadă lucrurile într-o altă lumină decât până atunci. "Despre ce a vorbit părintele la biserică ?" "Despre pilda vameșului și fariseului". "Ce însemnează asta pentru tine ? Te socoți mai asemănător vameșului ori mai asemănător fariseului ?" etc.
Doamne ajuta!
Nu indraznesc sa analizez/critic habotnicia pt ca nu stiu ce inseamna. Am vazut definitia din dex dar nu spune nimic... Parerea mea este ca cei ce suntem mai slabuti in credinta spunem despre cei sporiti ca sunt habotnici, exagerati. Unii din ei ni se par chiar prefacuti. Este foarte posibil sa ne inselam. Eu, personal, nu cred in habotnicie. Este un cuvant, o expresie, inventat de cei putin credinciosi...
In ceea ce priveste habotnica din familia dumneavoastra, d-le Mihnea, dupa cum o descrieti, mie imi pare a fi un om obisnuit, cu pacate si neputinte, ca multi dintre noi... Cine nu barfeste, cine nu minte? Chiar si noi, acum. Ii barfim pe cei asa-zisi habotnici, comentam faptele lor, ii catalogam... nu facem bine... dar cam asta se intampla. Doamne iarta-ne!
Referitor la exagerarea acelei doamne, adica fiertul vaselor in lesie, eu cred ca nu-i nimic exagerat, si aceasta actiune nu mi se pare dovada habotniciei. Imi aduc aminte ca in copilaria mea, acest lucru il faceau toti oamenii din sat inainte de a incepe posturile (in principal Marele Post, al Invierii Domnului). O faceau si pentru un post alimentar corect si pentru o igienizare, curatire a veselei. Cei mai instariti aveau vase pe care le foloseau numai pt mancarea de post. Altii le spalau, fierbeau in lesie... Dar TOTI erau preocupati de asta.
Doamne ajuta!
Reply With Quote