Citat:
În prealabil postat de Rodica50
Aici e aici- omul are o natura complexa- ne asteptam sa-l cunoastem din doua trei vorbe. E putin. Cine a spus ca Biserica ne impune- iubirea fata de Dumnezeu ne obliga sa gasim calea spre a nu gresi , spre a ne impaca cu sinele nostru. Ni se pare ca unii au dreptul sa gandeasca intr-un fel anume, altii nu- pe ei ii vedem obtuzi.Indiferent cum ne manifestam libertatea pe care ne-a dat-o Dumnezeu, este important sa alegem calea cu mai putine compromisuri-sa nu gresim.Idei precum- cat ni se permite imi par ridicole. Noi suntem propriii cenzori ai gesturilor, pana unde mergem. As mai adauga ceva- e important sa fim sinceri cu identitatea pe care o afisam in fata oamenilor.
|
Dar tocmai, ca o anumita conceptie catolica (cea expusa mai sus, care descrie exact ce anume nu ai voie si ai voie sa faci 'in pat' - dar sigur, nu este vorba numai despre domeniul sexual) si o anumita conceptie ortodoxa (cea a 'canoanelor luate ca legi' si a 'duhovicului considerat guru') se opune libertatii crestinului.
Cred ca o conceptie cu adevarat crestina este ascultarea intru libertate de poruncile lui Dumnezeu, care sunt principii si nu un cod de legi; sunt expuse atat cat avem nevoie in Predica de pe Munte si in porunca dragostei (pentru Dumnezeu, aproapele si noi insine).
Toate aplicatiile acestor porunci trebuie sa fie facute la
persoana.
Bineinteles, in spirtul traditiei, care se incarneaza in Biserica: un duhovnic are rolul de a ne ajuta sa le intelegem si sa le aplicam in viata noastra, nu de a ne dicta ce trebuie s afacem, in amanunt, in pat sau in orice alt loc...
PS Nu stiu daca sa inteleg ultima ta fraza ca adresata mie si ca un fel de repros ca nu mi-as afisa adevarata identitate - sau...? ;-) Din pacate este chiar identitatea mea, am regretat uneori ca am scris atat de exact cine sunt si unde as putea fi gasita.