Citat:

| 

În prealabil postat de cozia

Duhul Sfint cel de viata dadator, si al cunostintelor in TOATE domeniile(daca este nevoie, ex. vorbitul in limbi...) are grija si de calugari si maici sa conoasca fara sa experimenteze. 

| 

esti sigur? eu nu prea...
tin minte o intamplare care nu am sa o uit...Aveam vre-o 15-16 ani in "perioada cautarilor". Intr-o zi eram asa ravasita si entuziasmata ...avusesem o discutie despre D-zeu si doream sa stiu mai multe despre asta. si in drumul meu spre casa am intalnit un calugar si asa feritica ca am intalnit un om care dupa parerea mea ar fi trebuit sa stie mai multe l-am oprit si l-am intrebat. Exista D-zeu? Si daca da te rog sa imi spui mai multe despreasta. si el cu ochii ca de vultur cu rautate pe fata imi zice cu scarba...piei Satana! ...asta m-a tulburat si mai tare...dar nu mi-am pierdut nadejdea si am cautat mai mult...atunci mi-am dat seama ca oricine se crede "om al lui D-zeu " merge la calugarie si nu oameni cu adevarata inclinatie. Apoi am intalnit atat de multe cazuri ca m-am vindecat...nu m-am mai smintit stiind ca si el e un om cu pacate la fel ca mine si poate uneori chiar mai analfabet. In manastirile nostre 70% din calugari sunt indivizi care nu au nici un capatai, nu au casa, serviciu, nu au urmat scoala, saraci si s-au refugiat la manastire ca un locas adoptand un stil de viata cu care e obisnuit si protejat. 
O data am mers cu o prietena la manastire (ea era catolica dar era atrasa de spiritualitatea ortodoxa) si am fost cazate la o chilie la o maica o saptamana si cu ocazia asta ajutam si acea maica batrana. Acolo era o maica mai tanara de 14 ani care avea ca ascultare sa aiba grija de o alta maica batrana. Si ne-a povestit ca provenea dintr-o familie destramata, maica-sa divortase si se recasatorise, iar sotul ei ii facea concurenta cu fiica-sa . Fata a incercat sa fuga in japonia ca dansatoare si maica-sa cu matusasa au adus-o fortat la manastire. ca apoi tanara sa ne ceara bani sa poata fugi de acolo ca viata ei acolo era ca un infern.
Oh ,Doamne ca mare e gradina ta si multi au sarit gardul! 
Iar de cunostinte...sunt foarte putini calugari cu carte sau pur si simplu cu intelepciune de la D-zeu capatata in urma credintei. Nici nu stii pe cine sa mai crezi.
Nu am zis asta ca o judecata ci ca o constatare...de aceea eu cred doar ce spune Hristos!