Părerea mea este că Apostolul ne vorbește acolo despre dragostea noastră către Dumnezeu, așa după cum vorbește despre credința noastră în El și despre speranța noastră în lumea aceasta și, mai ales, în lumea viitoare. Caracteristică apostolilor este claritatea în exprimare. Noi complicăm lucrurile și proiectăm această complicare asupra a ceea ce au predicat, astfel pornind pe panta răstălmăcirii.
Pe de altă parte, aveți dreptate atunci când în mod just observați că "virtuțile noastre" este un mod de a spune, în realitate, "toată darea cea bună de sus este". Nu poate omul, fără ajutorul Lui, să facă nimic meritoriu. Când "mi-a venit mie ideea prin cap" să ajut o bătrână să treacă strada, în realitate El mi-a insuflat această idee. El este Inspirator și Vistier al Bunătăților. Când postesc, El îmi insuflă dorința de a face ceva plăcut Lui și tot El îmi dă tărie să duc postul la bun sfârșit. "În El este și voința, și putința", după cum, cu claritate, afirmă o veche hotărâre dogmatică a Bisericii.
Ați dat exemplul lepădării petrine: nici un exemplu nu subliniază mai bine asta. Petru și ceilalți erau fricoși. Ca potârnichile roiseră când Domnul nostru a fost crucificat. Rămăsese numai Ioan, dar și acesta "stătea mai de o parte". Iubirea lor era imperfectă, fiind limitată de teamă.
Dar Petru și ceilalți erau slabi nu numai în iubire, ci și în credință. Toma nu este de loc un caz special între ei, toți erau așa.
În sfârșit, Petru și ceilalți erau slabi și în speranță. După moartea și învierea Domnului, deruta pusese stăpânire pe ei, încât îi vedem reveniți la îndeletnicirile dinainte. Se ocupau, din nou, cu pescuitul, în loc să fie pescari de oameni. Vedem acest lucru în relatările despre apariția lui Isus înviat pe malul Tiberiadei.
Dar, odată cu intervenția în forță a Spiritului Sfânt asupra lor, ceva esențial s-a schimbat. Nu se vor mai lepăda de Domnul până la sfârșitul vieții, mărturisind iubirea lor cu mucenicia propriei vieți. Credința lor devine de nezdruncinat, tare ca o stâncă și o vor transmite și altora, până la noi. Speranța lor transpare din fiecare verset.
Cu adevărat, din simpla lectură a Faptelor, ne dăm seama că "virtuțile noastre" sunt, de fapt, opera Lui.
Last edited by Mihnea Dragomir; 29.10.2010 at 18:46:38.
|