Citat:
În prealabil postat de LapetiteMoc
Este foarte usor sa credem ca ne pricepem la toate. Romanii au aceasta manie daunatoare de a-si da cu parerea in toate cele, dar mai ales cred ca au dreptul sa se exprime in orice domeniu. Daca stiintele exacte par a fi apanajul cercetatorilor, umanioarele (cum li se spunea in Iluminism) au ajuns sa fie considerate la indemana tuturor. Grav.
|
Asta e naivitate și aroganță. A crede că fără o facultate în domeniu nu ai dreptul la opinie este dovadă de obtuzitate, mai ales în zilele noastre când internetul este la îndemâna oricui și oricine poate găsi orice informație.
Citat:
Fiecare se pricepe doar la meseria pe care a invatat-o, iar literatura, oameni buni, este o stiinta (a cuvantului, a stilului, a frazei, a manuirii cu inteligenta a sintaxei si a semanticii). Chiar daca ati facut in scoli ore de limba si literatura, nu este deloc suficient pentru a va exprima si opinii in domeniu. In scoala pitagoreica cei ce vroiau sa se initieze intr-un domeniu, taceau timp de cinci ani si abia apoi primeau dreptul de a se exprima in public (si numai pentru domeniul pentru care se pregatisera minutios timp de cinci ani!).
|
Eu consider că în domeniul meu de specialitate oricine are dreptul la opinie indiferent de pregătirea lui și de asemeni consider că oricine e bine să se cultive cât mai mult, bineînțeles dacă el/ea dorește aceasta și e în acord cu voința divină. Știința și arta sunt deschise oricui și cu cât un om este mai informat cu atât este mai capabil de a fi o persoană fericită.
Citat:
Cand vom invata ca trebuie sa-i lasam pe fotbalisti sa joace fotbal, pe medici sa trateze, pe profesori sa ne invete, pe cizmar sa repare ce are de reparat, pe mecanic sa mestereasca masina etc., abia atunci va progresa si societatea. Pana atunci ramane (de-ar fi numai atat!) cum este.
|
Ceea ce facem fiecare facem pentru ceilalți, nu pentru noi înșine. Dacă facem pentru noi înșine sau pentru Dumnezeu atunci nu trebuie să așteptăm nici recunoașterea celorlalți nici cumpărătorii. Cum am zis, naivitate, naivitate dusă la extrem.