PENTRU ROMÂNIA!
Redau mai jos un pasaj din scrisoarea lui Coteanu Mircea, medic militar, adresată soției sale, Elena:
"22 noiembrie 1941
Draga mea,
[...]E uimitor de cât eroism și spirit de sacrificiu dau dovadă soldații noștri!
Ieri, la trei după-miază, regimentul nostru a atacat o poziție sovietică bine întărită: tranșee, cuiburi de mitraliere, artilerie de câmp, sârmă ghimpată pe o adâncime de vreo zece metri, stâlpi de beton de peste doi metri înfipți oblic în pământ și arici din șine de cale ferată împrăștiați peste tot.
Pe la două artileria noastră a declanșat o canonadă intensă. Totul se cutremura. La trei comandantul lansează o rachetă de semnalizare ca artileria să înceteze focul și să ne permită să înaintăm. Din păcate poziția sovieticilor a rezistat destul de bine tirului nostru.
Până la ora două oamenii au dormit liniștiți, fiecare pe unde a apucat, frânți de oboseală după o săptămână de lupte continue. Unul dintre ofițeri spunea: "Mi-e milă de ei, nu îndrăznesc să-i trezesc".
E dat semnalul de atac. Din toate părțile se aud voci strigând: "Înainte!", "La atac!", "Pentru România!" și unii cântă "Trei culori" de răsună și cerul și pământul.
E sublim să vezi un astfel de elan la oameni în campanie de mai multe luni de zile! Ofițerii cad unul câte unul, oamenii la fel, dar continuă să înainteze. Un pluton ajunge la sârma ghimpată. Mai mulți oameni mor încercând să taie o breșă prin ea. Ce-i de făcut? Înainte? Pare imposibil! Înapoi? Exclus... În vremea asta de la adăpostul poziției lor sovieticii trag în noi cu tot armamentul din dotare. Oamenii se adăpostesc cum pot. Văzând dificultățile cu care se confruntau ai noștri comandantul le trimite un agent de legătură pentru a le spune să se retragă, dar acesta cade secerat de o rafală de mitralieră. Alți doi agenți de legătură trimiși de comandant au aceeași soartă. Atacul continuă, ai noștri ajung în tranșeele sovieticilor și spre seară, luptând exemplar, reușesc să le ocupe.
După luptă sunt aduși cincizeci de răniți.
Admirabil stoicism! Niciun rănit nu se plânge de soarta sa deși mulți dintre ei au răni foarte grave. Unul agonizează pe o targă scuipându-și plămânii. Altul, alături de el, zace inconștient cu resturi de creier pe gât și pe umeri. Un altul rănit în trei locuri și rănit din nou în timp ce era transportat, pierde abundent sânge. Făceam eforturi ca să-mi rețin lacrimile și aproape fără voia mea am exclamat: "Doamne, câtă suferință!" "Nu contează dom' doctor. Luptăm pentru România." mi-a spus unul dintre răniți cu o voce slabă. Acest erou obscur e mort acum, dar ce mărețe și sublime sunt aceste cuvinte în gura unui om simplu care s-a sacrificat în floarea vârstei.[...]"
Pasaj reprodus de Tomescu Ionuț
Last edited by TINERI PENTRU ROMANIA; 05.11.2010 at 13:53:51.
|