Citat:
Īn prealabil postat de catalin2
Orice eroare dogmatica inseamna de fapt erezie. Chiar pe site-ul oficial al Patriarhiei, la dialogul cu anglicanii Filioque este numita erezie. Citez:
In mare parte, noile atitudini de renuntare la Filioque au fost determinate de cererea ortodocsilor de a elimina erezia din cele 39 de articole.
Citatul se gaseste aici: http://www.patriarhia.ro/ro/relatii_...estin_6_7.html
|
Citat din linkul dvs ,,Biserica din Anglia are o infatisare deosebita fata de Bisericile de pe continentul european.
Britania este
anglicana,
Scotia este
calvinista-prezbiteriana, iar
Irlanda este
catolica."
Ar mai fi de discutat situatiile din Wales si Irlanda de Nord.Oricum,la ora actuala sunt cam 77 de milioane de anglicani la nivel mondial,dar dupa demersul Papei Benedict al XVI-lea(demersul ref.la ,,
Constitutia Apostolica")au fost destui(nu foarte multi dar semnificativ)care se intorc in catolicism.In Scotia sunt cam 42,4%protestanti si 15,88%catolici adica o proportie de 2,67:1.Acu ceva vreme(nu mai stiu cat de actualizat este)am vazut un studiu la nivel mondial(pe crestinism la modul general) care arata urmatoarele cifre:1,128,883,000
catolici, 432,832,000
neoprotestanti,380,799,000
protestanti, 220,290,000
ortodocsi, 80,922,000
anglicani.
Din ce am observat eu miscarea care se preconizeaza (de la o confesiune la alta,la modul semnificativ)pentru urmatorii ani este:de la
anglicani>catolici.Neoprotestantii sunt in expansiune iar
protestantii in general stabili in centrele traditionale.Aceste aprecieri sunt la nivel global si nu tin cont de minore miscari locale sau sporadice.