View Single Post
Vechi 04.11.2010, 21:06:17
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Scotsman Vezi mesajul
Ar mai fi de discutat situatiile din Wales si Irlanda de Nord.Oricum,la ora actuala sunt cam 77 de milioane de anglicani la nivel mondial,dar dupa demersul Papei Benedict al XVI-lea(demersul ref.la ,,Constitutia Apostolica")au fost destui(nu foarte multi dar semnificativ)care se intorc in catolicism.In Scotia sunt cam 42,4%protestanti si 15,88%catolici adica o proportie de 2,67:1.Acu ceva vreme(nu mai stiu cat de actualizat este)am vazut un studiu la nivel mondial(pe crestinism la modul general) care arata urmatoarele cifre:1,128,883,000 catolici, 432,832,000 neoprotestanti,380,799,000 protestanti, 220,290,000 ortodocsi, 80,922,000 anglicani.

Din ce am observat eu miscarea care se preconizeaza (de la o confesiune la alta,la modul semnificativ)pentru urmatorii ani este:de la anglicani>catolici.Neoprotestantii sunt in expansiune iar protestantii in general stabili in centrele traditionale.Aceste aprecieri sunt la nivel global si nu tin cont de minore miscari locale sau sporadice.
Am așezat aici această postare a dv de la "Filioque", aici îmi pare un topic mai adecvat. Ce sursă reproduce aceste cifre ? Ce înțelege exact sursa prin "protestanți" ? Adică "luterani" sau "luterani plus calviniști" ? Cât despre neoprotestanți, sunt de prea multe feluri deja pentru a fi cuprinși "pe căprării".

Oricum, asemenea feluri de statistici trebuie luate cu multă precauție: este ceea ce se declară oamenii. Există mulți "oameni cultural catolici" așa cum există "cultural ortodocși". Vor fi fiind și "cultural protestanți" ori (în mai mică măsură, deocamdată) "cultural neoprotestanți". Nu trec pe la nici o biserică timp de ani de zile, nu cred nici în a zecea parte dintre articolele de credință, și totuși, dacă stai să îi întrebi, ei se declară astfel. Dar astfel de statistici nu reflectă cu adevărat aderența la o confesiune și la o viață de credință, cu atât mai puțin intenția și strădania de a-L urma pe Domnul nostru în viața personală. În această privință, Europa îmi face impresia a sta cel mai rău. Mă refer la toate confesiunile din Europa de Vest și de Est, deși cea care îmi pare că a pierdut cel mai mult este luteranismul din țările nordice.

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Reply With Quote