Citat:
În prealabil postat de Radu32
De ce a mai creat dumnezeu pe ingeri,daca stia ca o sa cada ? Sau daca i-a creat,de ce i-a mai inzestrat cu liber-arbitru,daca stia ca acesta nu numai ca nu le va fi de folos dar ai si va pierde,in final ?!
|
Am dat un prim raspuns in postarea cu numarul 10.
Crearea noastra si a ingerilor este dupa chipul, dupa modelul divin. Orice fiinta fara libertate nu poate avea o existenta logica. Pana si animalele au libertate si sentimente, insa le lipseste doar ratiunea. Cum iti imaginezi tu orice lume in care indivizii sa execute niste rutini automate? Ar fi ceva stupid.
A stiut de caderea ingerilor si a noastra. Caderea este indepartarea voii creaturilor de voia cea buna a Creatorului. Nimeni nu este obligat sa imbratiseze ideea de iubire si smerenie, daca asa considera, insa mai incolo va realiza ca acesta este sensul corect al existentei, oricum ar fi lumea respectiva. In sfatul mai inainte de veci (de timp), Tatal a voit sa creeze lumi care sa participe de bunavoie la comuniunea cu Dumnezeu. Fiul, Ratiunea tuturor lucrurilor, a gandit proiectul creatiei si a vazut intr-adevar ca multi vor prefera sa se indeparteze spre adanc, in sens contrar Binelui spre care suntem chemati. Asadar s-a produs o Jertfa inca de pe atunci, cand Fiul a raspuns cu DA Tatalui, proiectand lumile dupa modelul propriu. Dar nu putem vorbi de timp la Dumnezeu, deci Jertfa care s-a produs atunci, Creatorul acceptand ideea ca multe fiinte Ii vor intoarce spatele, se produce si acum. Duhul Sfant ne mentine existenta acum si in vecii vecilor, aproape sau departe de comuniunea cu Dumnezeu. Cred ca avem un Dumnezeu dezamagit, care il iubeste totusi chiar si pe cel din urma pacatos, chiar si pe Lucifer insusi, dar nu primeste aceeasi dragoste inapoi. Iata
jertfa Lui continua, iata mahnirea Lui. Si totusi ne-a adus la existenta, cu orice risc, cu o oarecare autolimitare, ca sa ma exprim asa. Eu parca Il inteleg cand meditez la aceste lucruri.
Ceea ce este cel mai interesant vine dupa ce va trece veacul prezent si va incepe veacul urmator - ma refer la eonul ce vine dupa Judecata de Apoi. Nimeni nu stie in ce fel va fi, nici macar sfintii ingeri sau cei cazuti. Insa un lucru stiu: ca vor fi nenumarati "veci" care vor urma, in care Dumnezeu va lucra direct cu fiecare ratiune, indiferent de starea pe care o va prefera aceasta. Pentru unii va fi o bucurie, pentru altii un chin...