Subiect: o mica problema
View Single Post
Vechi 05.11.2010, 12:12:54
doctor_faustus doctor_faustus is offline
Banned

Data înregistrării: 28.08.2010
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de danutzek83 Vezi mesajul
Doamne ajuta !

Am si eu o problema si poate fratiile voastre ma puteti lamuri si pe mine. E vorba despre schimbarea unui termen din Noul Testament si anume din Sfanta Evanghelie dupa Luca: In editiile moderne la capitolul 2:7 citim : " Si a nascut pe Fiul sau Cel Unul-Nascut...."
Apoi in editiile de la 1688,1805,1914 si Vulgata editia de la Blaj citim la acelasi capitol si verset " Si a nascut pre fiul sau cel intaiu nascut...."

Aici intervine dilema. Care e motivul pentru care s-a facut aceasta schimbare de termeni? Eu cred ca Maica Domnului a ramas fecioara si dupa nasterea Domnului si nu a mai avut copii,deci departe de mine orice gand blasfemiator sau necuviincios.
Mica problemă a dumitale chiar este o mică problemă, chiar insignifiantă. Această "problemă" a fost anulată de varianta diortosită de Bartolomeu Anania, în ediția din 2001 versetul fiind următorul: Și L-a născut pe Fiul ei Cel Întâi-Născut și L-a înfășat și L-a culcat în iesle, fiindcă pentru ei nu era loc la han. (dar asta este, nu ar fi rău înainte să arunci fumigene să mai pui mâna să mai și citești) După cum explică și Bartolomeu Anania, chiar și termenul de întâi născut nu implică sub nici un chip că după întâiul ar fi urmat și alții !! Pur și simplu asta era denumirea în Israel pentru orice întâi născut al oricărei familii; asta nu înseamnă că după un întâi născut ar fi apărut și alții într-o familie evreiască, dar faptul că nu ar mai fi apărut alți copii asta nu înseamnă că primul copil și-ar fi pierdut statutul de întâi-născut.
Reply With Quote