Subiect: Lumea copiilor
View Single Post
Vechi 06.11.2010, 19:16:02
coralina's Avatar
coralina coralina is offline
Senior Member

Data înregistrării: 03.03.2009
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de anna21 Vezi mesajul
Repet: cunoasterea este buna cat timp ne ajuta sa ne ridicam mintea de la cele pamantesti la cele ceresti.
De altfel, cand ii citesc copilului carti despre animale sau despre univers subliniez faptul ca Dumnezeu le-a facut pe toate (ceea ce nu este prezent in carte, desigur). Matematica este f utila deoarece structureaza mintea copilului, o ajuta sa se desprinda de concret si sa opereze cu notiuni abstracte, il ajuta sa descopere patternuri si regularitati, ii organizeaza reprezentarea timpului si spatiului etc... Pe scurt il ajuta sa inteleaga lumea, ca (sper eu) prin contemplarea ei sa ajunga cu gandul la Dumnezeu.
Uite, ti-am raspuns, desi stiu ca erai ironica.
Nu eram deloc ironica, te vad atat de hotarata in postari incat acord foarte mare atentie celor afirmate de tine, in ideea de a intelege motivatia determinarii tale.
Din explicatia ta referitoare la rolul matematicii in educatia unui copil, deduc ca nici literatura (cu tot ceea ce implica ea) n-ar fi de lepadat. Mintea trebuie incurajata sa si exploreze, nu numai sa regaseasca tipare in tot ceea ce ne inconjoara. Acest lucru presupune acceptarea conventiilor literare, cu alte cuvinte participarea activa (in calitate de cititor) la jocul propus de scriitor. Insa acest joc poate fi presarat cu episoade erotice, proiectii fanteziste, eludari flagrante ale realului, etc. Tot acest instrumentar literar are foarte putin in comun cu rigoarea ortodoxa, insa contribuie (zic eu) decisiv la conturarea personalitatii unui om in formare.

Am auzit de curand o vorba care zicea: "cine citeste, traieste dublu" - in sensul de experimentare prin lectura a unor stari pe care in viata reala nu avem prea des ocazia de-a le trai. Mi-a placut mult aceasta idee.