Citat:
În prealabil postat de tricesimusquintus
... pe patul de moarte botezat de un episcop eretic.
|
sursa?
Citat:
În prealabil postat de tricesimusquintus
Vorbeam de formula Dies Domini pusă în dreptul zilei întâi a săptămânii, nu de formularea biblică "ziua Domnului'.
Care apropo, nu se rezolvă cu un singur search la Biblie. Trebuie văzut la ce se referă expresia.
|
Dupa cum zice si Sf. Ignatie Teoforul si dupa cum a fost vestit si in psalmi ziua Domnului este Duminica.Aceeasi formulare este si in Didahia.Vezi si Apocalipsa 1:10 unde Sf. Ioan a fost in duh in Ziua Domnului.
Din Epistola catre Magnesieni a Sf. Ignatie Teoforul : "Asadar cei care au trait in randuielile cele vechi, si au venit la nadejdea cea noua, sa nu mai tina sambata, ci ziua Domnului, in care si viata noastra a rasarit prin El (Hristos) si prin moartea Lui, pe care unii o tagaduiesc."
Din Epistola lui Varnava(Barnaba) 15:8-9 , 96 d Hr "In sfarsit le mai spune: "Lunile voastre cele noi si sambetele nu le mai sufar" .Iata ce vrea sa spuna : "Nu-mi plac sabatele de acum, ci sabatul acela pe care eu l-am facut,in care, dupa ce Ma voi fi odihnit de toate voi face inceput zilei a opta, care este inceputul altei lumi".De aceea sarbatorim cu bucurie ziua a opta, dupa sambata, in care si Hristos a inviat si, dupa ce s-a aratat s-a inaltat la ceruri."
Din Didascalia , Invatatura celor 12 apostoli cap 14:1(atestat ca atare inclusiv de critica, probabil de prin anii 50-70 d.Hr) "Cand va adunati in ziua Domnului, frangeti painea si multumiti, dupa ce mai intai v-ati marturisit pacatele voastre ca jertfa sa fie curata."