Citat:
Īn prealabil postat de Erethorn
Faceti o mare confuzie intre doua chestiuni:
Pe de o parte, vorbim despre "stiinta" lui Dumnezeu (cea la care va referiti cand vorbiti despre Sfintii Parinti), si este evident ca nu orice episcop se apropie, din punct de vedere al cunostintelor teologice, de Sfintii Parinti.
Pe de alta parte, vorbim despre "ascultare", in sensul de supunere concreta, in viata de credinta, fata de episcop (si, implicit, fata de Cristos pe care episcopul il reprezinta).
Atunci cand Cristos a spus "cine de voi asculta, de Mine asculta", s-a adresat apostolilor si implicit episcopilor care sunt urmasii lor.
Daca intr-o lucrare patristica, de exemplu, se recomanda sa postim intr-un anumit fel, iar episcopul (prin intermediul duhovnicului, care, fiind preot, este reprezentantul episcopului), va spune "posteste asa si asa", dumneavoastra ce veti face ?
|
Si ce are ascultarea de Patriah cu postitul?!?
Dati-mi va rog un exemplu de ascultare fara de Patriarh, ca vad ca asta va preocupa... In ceea ce-l priveste pe duhovnic, pe acesta il ascult, caci el ma cunoaste cel mai bine si stie ce canon sau recomandare sa-mi dea, in functie de pacate, boli. Ascultand de duhovnic, ascult de Biserica.
Astept insa sa-mi explicati pe inteles cum vedeti ascultarea de Patriarh. In ceea ce ma priveste, ascult si de Patriarh in masura in care ascult de Biserica, caci Biserica il cuprinde si pe Patriarh.
Sunt botezata, cununata, spovedita si impartasita. Credeti ca Patriarhul cere mai mult de atat?