Doamna, fiecare are dreptul sa se ghideze dupa cine vrea el; daca se ghideaza dupa ce a scris un sfant, sau dupa sfatul duhovnicului, cu atat mai bine.
DAR
Sa nu prezentam aceste puncte de vedere ca fiind absolute si general valabile. Absolut este doar ceea ce stabileste Biserica ca adevar de credinta, sau dogma. Parerile Parintelui Arsenie Boca nu sunt dogme, si Parintele nu are caderea sa stabileasca ce este pacat si ce nu.
Parintele spunea ca femeia nu trebuie sa poarte pantaloni. Acum spuneti-mi, este pacat sa poarte femeia pantaloni ? Trebuie marturisit la spovedanie ?
Am sa va raspund tot eu: este pacat, daca duhovnicul (sau directorul spiritual, cum ii spunem noi, catolicii) ti-a interzis sa porti; dar nu pentru ca ai purtat, ci pentru ca ai trecut peste vorba duhovnicului.
Tot asa si cu relatiile sexuale - fiecare este liber sa se "tina" cum spuneti dumneavoastra, sa faca sex doar de doua ori pe saptamana (maxim, si niciodata in posturi). Ca orice forma de post, aceasta poate fi placuta lui Dumnezeu, sau neplacuta (daca se face din mandrie sau da prilej de mandrie), dar nu poate fi impusa sau predicata ca fiind obligatorie, sau necesara pentru mantuire.
|