View Single Post
Vechi 07.11.2010, 15:07:01
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Radu32 Vezi mesajul
Insa desigur,ca unii preoti,fiind manipulati de duhul vrajbei,din teama sa nu-si piarda serviciile si situatiile material-pamantesti,se deovedesc a fi nu factori de iubire la adresa aproapelui nostru de alta religie, ci supremi factori propagatori de ura si intoleranta !

De ce a fost posibila condamnarea cu rautate a episcopului Nicolae Corneanu,pentru simplul fapt ca a oficiat in comun impreuna cu mult incercata biserica nationala greco-catolica (fata de care si ortodoxii au a face mea culpa ! ) intr-un gest suprem de impacare si comuniune frateasca ?
pai iudele in sutane negre, sa raspunda la aceasta intrebare...

Aș observa că ura și intoleranța de care vorbiți nu sunt propagate atât de preoți, cât de laici. Ca regulă generală, cel puțin. Nu am observat ca episcopii ortodocși să propage ură sau intoleranță față de alte comunități. Nici marea majoritate a preoților profesori. Nici preoții de mir ori ieromonahii "de platformă", cu influență atât de mare. Dimpotrivă, părinți înaintați în sfințenie, precum Arsenie Boca sau urmașul său, Teofil Părăianu, au numit "surori" celelalte Biserici apostolice.
Ură și intoleranță am întâlnit, într-adevăr, dar la nivelul laicilor de rând și la nivelul unor organizații ale laicatului, precum ASCOR.

Cât privește pedeapsa acordată IPS Nicolae, a fost foarte blândă și nu mi s-a părut acordată cu răutate, ci a fost un minimum de pedeapsă acordat în mod just pentru încălcarea unui canon și a disciplinei ecleziale. La fel ar păți, probabil, și un arhiepiscop catolic care ar săvârși eroarea intercomuniunii cu ortodocșii. În Sinodul BOR, nimeni nu a cerut o pedeapsă mai aspră, cu excepția mitropolitului Anania. Răutate am întâlnit, într-adevăr, față de acest caz, dar am întâlnit la nivel de presă ortodoxistă (găgăuzii aceia doi, al căror nume îmi scapă momentan), la nivel de forumuri, etc. Toți cereau caterisirea mitropolitului, dacă nu cumva afurisirea lui. Probabil că pretextul găsit era excelent, adevărata vină a arhiereului fiind aceea că a fost singurul care a mărturisit public colaborarea cu Instituția Neagră și și-a cerut iertare tuturor care au avut de suferit din această cauză, în mod deosebit părintelui Calciu Dumitreasa (care l-a iertat).

Deci, spre lauda lor, clericii și, în mod deosebit cei din înaltul cler ortodox îmi par incomparabil mai aproape de ecumenism decât media laicatului.

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Reply With Quote