Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir
Aș observa că ura și intoleranța de care vorbiți nu sunt propagate atât de preoți, cât de laici. Ca regulă generală, cel puțin. Nu am observat ca episcopii ortodocși să propage ură sau intoleranță față de alte comunități. Nici marea majoritate a preoților profesori. Nici preoții de mir ori ieromonahii "de platformă", cu influență atât de mare. Dimpotrivă, părinți înaintați în sfințenie, precum Arsenie Boca sau urmașul său, Teofil Părăianu, au numit "surori" celelalte Biserici apostolice.
Ură și intoleranță am întâlnit, într-adevăr, dar la nivelul laicilor de rând și la nivelul unor organizații ale laicatului, precum ASCOR.
Cât privește pedeapsa acordată IPS Nicolae, a fost foarte blândă și nu mi s-a părut acordată cu răutate, ci a fost un minimum de pedeapsă acordat în mod just pentru încălcarea unui canon și a disciplinei ecleziale. La fel ar păți, probabil, și un arhiepiscop catolic care ar săvârși eroarea intercomuniunii cu ortodocșii. În Sinodul BOR, nimeni nu a cerut o pedeapsă mai aspră, cu excepția mitropolitului Anania. Răutate am întâlnit, într-adevăr, față de acest caz, dar am întâlnit la nivel de presă ortodoxistă (găgăuzii aceia doi, al căror nume îmi scapă momentan), la nivel de forumuri, etc. Toți cereau caterisirea mitropolitului, dacă nu cumva afurisirea lui. Probabil că pretextul găsit era excelent, adevărata vină a arhiereului fiind aceea că a fost singurul care a mărturisit public colaborarea cu Instituția Neagră și și-a cerut iertare tuturor care au avut de suferit din această cauză, în mod deosebit părintelui Calciu Dumitreasa (care l-a iertat).
Deci, spre lauda lor, clericii și, în mod deosebit cei din înaltul cler ortodox îmi par incomparabil mai aproape de ecumenism decât media laicatului.
|
nu stiu cine or fi propagatorii urii, poate aveti dreptate cand va referiti la inaltii ierarhi,insa eu vorbeam de preotii obisnuiti! Si la cine sa ma refer ca vectori de ura,daca acu cativa ani buni in catedrala Schimbarea la Fata din orasul meu Cluj-Napoca,s-au petrecut scene de busculada,strigate si imbranceli demne de societatea talibanior afghani !
cand greco-catolicii, nu au fost lasati sa intre in biserica lor,istorica,avand in mana decizia definitiva a unui organ judecatoresc al statului !
cine altii or fi fost instigatorii urii de frate,decat acei popi ortodoxi care prin patima si ingustimea mintii lor nu s-au facut demni de haina sfanta a preotiei ?!