Citat:
În prealabil postat de tricesimusquintus
Tot asta încerc să explic de o vreme încoace că noi nu avem preoți, cum nici Biserica din timpul apostolilor nu avea preoți. Dar se vede treaba că într-adevăr nu mă pot face înțeles. Poate totuși eu sunt de vină...
În Biserica AZȘ nu există "grade" ca în armată, nu există cler și putere eclesială, există doar slujbași și responsabilitate față de "turma lui Dumnezeu"
Ei bine, în Biserica din timpul apostolilor, prezbiterii și diaconii trebuiau să întrunească anumite calități, trebuiau să fie vrednici, iar Biserica AZȘ (cum de altfel și celelalte biserici NP) respectă aceste cerințe. În Biserica lui Hristos nu există ierarhie, ci numai slujbași având însărcinări temporare. Dacă este să vorbim despre o preoție, atunci aceasta este "preoția universală"a fiecărui credincios botezat în Hristos, cu drepturi egale și cu datorii egale în Biserică. Biserica lui Hristos (și când folosesc această sintagmă nu mă refer exclusivist doar la Biserica AZȘ)este condusă de Duhul Sfânt, prin intermediul darurilor pe care le-a împărțit printre membrii Bisericii. Hristos a investit Biserica cu o autoritate ce trebuie să fie recunoscută și respectată, iar fiindcă autoritatea ei izvorăște din Scripturi, trebuie să stea totdeauna sub controlul Scripturilor.
Acum înțelegeți de ce nu pot accepta o autoritate eclesială (preot, mitropolit, patriarh, cardinal, papă) deoarece nu are fundament scripturistic?
|
Daca punem mana pe tratatele de istorie sa citim un pic, macar un pic, vom vedea ca protestantismul a izvorat din dorinta nesupunerii fata de papa. Aceasta dorinta de nesupunere fata de preot a dus la negarea acestuia. Si aceasta dupa aproximativ 1500 ani dupa Hristos. Si aceasta in sanul bisericii catolice. Imediat atunci au inceput crimele strigatoare la cer cu arderi pe rug si executii publice.
Ei bine , astazi , purtam discutii inutile , noi oamenii, cand ar trebui sa ne muncim doar spre mantuirea noastra.
Cea mai mare greseala a fost in anul 1054 cand aripa nordica, occidentala a decis ruperea de biserica mama, rasariteana, creand biserica catolica. A creat precedentul la toate cele ce urmau sa vina. Nesupunere fata de preot, faramitarea in mii de secte in functie de diverse idei si concepte, aparute in unele grupuri si astfel , treptat, pierderea credintei adevarate.
Eu ortodoxa, iubesc Scriptura, o citesc, caut sa o inteleg, si atunci cand nu inteleg incerc sa gasesc raspunsuri citind pe invatatii vremii.
Omul, care bate la usa mea, cu o Biblie in mana sa imi spuna mie ca el intelege corect Scriptura, vorbind in citate, sa imi arate mie cat de invatat este, nu isi da seama ca de fapt nu e decat un om trufas si plin de sine, mandru de invatatura lui, invatatura desarta. Adevaratul invatat nu cauta el elevii, ci elevii il cauta pe el.