View Single Post
Vechi 08.11.2010, 21:16:27
Traditie1 Traditie1 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 10.10.2008
Religia: Ortodox
Implicit Comunicat de presă - Sorin Ilieșiu

Comunicat - Sorin Ilieșiu Pentru a contribui la o justă evaluare a operei pro-totalitare a lui Adrian Păunescu, prezint mai jos un paragraf din teza mea de doctorat susținută în 2005.
'În 1982 am realizat imaginea filmului 'documentar-artistic' de lung-metraj 'Cenaclul Flacăra', scenariul și regia - Cornel Diaconu, film comandat de Comitetul Central al Uniunii Tineretului Comunist. Imprevizibil însă, filmul a fost suspendat și finalizat abia prin 1985, fără a fi însă difuzat întrucât animatorul Cenaclului Flacăra, fals-nonconformistul Adrian Păunescu, intrase într-o prudentă dizgrație, aparent stranie. După revoluția anticomunistă din decembrie 1989 filmul a fost difuzat într-o versiune de montaj din care au fost eliminate secvențele de osanale la adresa comunismului, și în mod special cele de cult al personalității dictatorului Ceaușescu.
Am filmat aproximativ 25 de spectacole din cadrul unui turneu al Cenaclului Flacăra. Spectacolele aveau loc pe stadioane sau, dacă vremea nu permitea, în marile săli ale 'Caselor de cultură a sindicatelor'. Audiența era incredibilă. Spectatorii care nu mai aveau loc pe scaune sau pe bănci, stăteau pe jos sau în picioare. Datorită harismei de necontestat a poetului de curte al dictatorului, în conștiința pervertită și-n sufletul hipnotizat al spectatorilor înghesuiți până la refuz, se năștea realmente câte ceva din omul nou comunist. Nu-mi venea să cred că acesta era chiar omul nou din viața reală, nu omul nou din ficțiunea cinematografică despre viața reală.
Filmând zeci de mii de spectatori naivi, neștiutori, înspăimântați, înfrigurați, înfometați, îndoctrinați, lipsiți de speranță, veniți de bună-voie și nesiliți de nimeni în tribunele arhipline ale stadioanelor fără instalație de iluminare nocturnă dar iluminate de către noi (echipa de filmare) cu o sută de mii de wați, spectacolele prelungindu-se până în zori, am fost realmente uimit să văd cum în acești oameni, aflați parcă în transă, se năștea cu adevărat ceva din esența sufletului corupt al omului nou.
Povestea omului nou povestită nefiresc în filmele de 'ficțiune' de falsă actualitate, se derula în fața ochilor mei - nu ca o poveste inventată și comandată politic, ci ca o poveste ireală și totodată un neverosimil coșmar preschimbat într-o realitate uimitoare în nopțile Cenaclului Flacăra.
....
http://www.agerpres.ro/media/index.p...in-Ilieiu.html