Citat:
În prealabil postat de coralina
Traditie, ceea ce promoveaza hip hop-ul nu e realitatea goala-goluta, ei hranesc mintile crude ale copiilor cu idei de genul: munca e pentru prosti; fa-te fotbalist, nu inginer; trage o linie pe nas si viata va fi mai frumoasa, etc.
Din orice unghi ai privi situatia, Paunescu si toata miscarea culturala declansata de el sunt la ani lumina distanta de mizeria sub-culturala din ziua de azi. C-o fi facut toate lucrurile acestea pentru a se slavi pe sine, nu stiu, insa stiu si este unanim recunoscut faptul ca in anii '60-70-80, Paunescu era unul din numele grele ale literaturii, el fiind un scriitor nu numai prolific ci si unul extrem de talentat.
Eu nu cataloghez poeziile lui Paunescu drept kitsch in nici un caz.
|
Aici nu vorbim de hip-hop ci de Păunescu. Păunescu a avut un efect nociv așa cum am explicat, prin oferirea unor surogate de cultură și patriotism care în conștiințele victimelor au afectat capacitatea distingerii adevăratelor valori, stare care s-a perpetuat la unii până în prezent.
Faptul că Păunescu era apreciat nu înseamnă că e o valoare, este o eroare de logică.
Iar kitschul îmbracă forme mai subtile decât crezi și discernerea între kitsch și valoare autentică implică o cunoaștere a filozofiei artei. Poți vedea din pagina de pe wikipedia care sunt indiciile kitschului:
-Opus față de operele de artă (care chiar cer interpretare), kitschul nu este interpretabil;
-Kitschul propagă și repetă stereotipuri și clișee și îi lipsește originalitatea;
-Kitschul este deseori ușor reproductibil (articole de masă).
Adică exact ceea ce se poate spune despre creațiile lui Păunescu.
Pentru o analiză mai extinsă a ceea ce reprezintă kitschul poți citi această carte:
http://www.scribd.com/doc/24522715/P...-Abraham-Moles
Acolo vei afla de pildă că opere la care nu te-ai fi așteptat sunt de fapt kitschuri. Autorul spune că două din cele mai vestite castele europene, Neuschwanstein în Germania și Peleș în România, sunt niște capodopere ale kitschului.