Citat:
În prealabil postat de daniil96
sa le luam pe rand si sa trecem la punctul 2 dupa ce il lamurim pe primul
ziceti ca nu trebuie sa tinem post si infranare inainte de Sfanta Impartasanie
eu am citit in mai toti duhovnicii romani ca trebuie tinut post si infranare cel putin 3 zile, mai bine 7, inainte de a te impartasi
ex. Parintele Cleopa "Infranarea de la mancare de dulce si de la orice pofta si necuratie trupeasca. Sotii sunt datori sa tina cel putn sapte zile de curatie inainte de Sfanta Impartasanie si inca trei zile dupa Sfanta Impartasanie. "
gresesc toti acesti duhovnici?
|
Toti acesti duhovnici... care toti, ca ai citat doar din Parintele Cleopa? Pai da, a mai gresit si el ca omul, ca pana si Sfintii mai gresesc - e normal. Tu sa-mi arati unde au impus Sfintii Parinti cu autoritate limite si interdictii in abstinenta dinaintea impartasaniei la cel putin 3 zile inainte (ba chiar si 7). Pai mai draga, nici macar Sfantul Apostol Pavel nu hotaraste soroace de genul asta - citeste te rog la 1 Corinteni capitolul 7. Acolo zice ca sotii trebuie sa cada de comun acord cat sa posteasca de mancare si cat de la alte chestii. Oare a fost Parintele Cleopa insurat? Pai fratilor care sunteti casatoriti, nu aveti decat sa traiti in curatie si toata viata, sa faceti chiar si o casatorie alba - foarte bine pentru voi, veti avea rasplata pentru efortul vostru. Dar tare ma tem ca astea-s numai cazuri extrem de exceptionale (am citit si eu prin Paterice, stiu ca se poate), insa fiecare cu toarta lui si cu situatia lui. Biserica ortodoxa nu se baga in patul nimanui, asa este logic. Iata cum extremismul ii tine pe multi departe de mantuire! Vom da seama, domnilor si doamnelor, pentru orice sminteala va iesi din gura noastra, nu uitati asta.
Cum ziceam, Hristos trebuie sa vina in normalitatea vietii noastre, comuniunea cu El trebuie sa apartina firescului. Si ar trebui sa fie, conform invataturii sanatoase a Bisericii data prin Sfintii sai, de fiecare data - in cazul nostru saptamanal. Nu putem saptamanal? Bine, atunci cat de des posibil; dar asta nu inseamna o data la 40 de zile sau o data la trei luni de zile. Ar trebui sa ne propunem sa ne impartasim o data la 7 zile si, chiar daca la inceput nu vom reusi atat de des, macar si o data la 2-3 saptamani si ne va fi bine. Dupa care poate ca vom reusi saptamanal (eu inca nu am ajuns la performanta asta).