Testamentul lui CAROL I
,,Strădania cotidiană a meseriei de suveran. Un suveran sub privegherea căruia s-a transformat o țară.Colaboratorii săi s-au schimbat mereu. El a rămas punctul de sprijin neclintit priveghind toate schimbările.
Carol nu era un om de cultură, cu gusturi rafinate sau cu nuanțe de stil și de gândire. Era un ofițer german, șlefuit în comportament și pregătire de spiritul aristocratic al familiei princiare din care provenea. Nu era un suveran de finețea intelectuală a unui Eduard VII, contemporanul său. Carol începe „meseria de rege“, cum îi plăcea lui să spună, foarte tânăr, formându-se pe parcurs. Oamenii politici români cu care intră în contact îi sunt superiori prin cultură și pregătire. Dar cei mai mulți dintre ei îi sunt inferiori ca disciplină civică și capacitate de stăpânire în viața publică. Carol joacă atuurile de care dispune de la înălțimea „suveranității“ sale. Și o face cu mult succes, reușind în România ceea ce nu reușește dinastia străină în Grecia sau dinastiile pământene în Serbia. Adică reușește să asigure stabilitatea politică, temei al oricărei dezvoltări.
La 23 mai 1871, la deschiderea Parlamentului, Carol I ținea să precizeze: „Adevărata libertate n-are nimica de a face cu neregula și anarhia; fără datorii nu există drepturi, fără ordine nu-i libertate.“
Ales domn prin plebiscitul din 2/14-8/20 aprilie 1866, Carol I pleacă din Germania să-și împlinească destinul. După o călătorie plină de peripeții cu trenul și apoi cu vaporul pe Dunăre ajunge, în sfârșit, la Turnu Severin. Era 8 mai 1866 (stil vechi), ora 16.41.La coborârea de pe vapor, Ion C. Brătianu își scoate pălăria și-l salută ca pe domnitorul României. Carol privește în jurul său. Orașul Turnu Severin nu îi face o impresie deosebită. I se pare mai degrabă „o comună cam neglijentă“. Observă însă că prefectul vorbește franțuzește. Chiar bine.
Țara îl primește cu onoruri: calești luxoase, dorobanți, prin localități case decorate cu steaguri, ghirlande și covoare, mulțime aliniată de ambele părți ale șoselelor, care aruncă flori, slobozește porumbei și scandează „Ura!“ Dar dincolo de entuziasmul primirii, bine regizat de guvernul Ion Ghica, principele nu poate să nu observe că drumurile sunt proaste, casele arată trist, contrastele dintre bogăție și sărăcie sar în ochi. Chiar și pe Podul Mogoșoaiei (Calea Victoriei de mai târziu), pe pavajul de lemn, roțile trăsurii saltă mai abitir decât pe șleaul câmpurilor străbătute. Pe Podul Mogoșoaiei se zăreau case modeste de vălătuci, alături de palate. La un moment dat, principele vede o casă în fața căreia se află o gardă de onoare cu un steag.Întreabă în franceză: „Ce este această casă?“ Generalul Golescu îi răspunde, tot în franceză:„Acesta este Palatul.“
Testamentul lui Carol I
,,Testamentul meu, scris și iscălit de propria mea mână, la 14/26 februarie 1899, în capitala mea, București.
Testamentul meu, scris de mine, în luna lui fevruarie 1899, pentru a fi publicat prin “Monitor” după moartea mea, cu rugămintea ca ultima mea voință și dorință să fie urmate întocmai cum le-am descris aci, cu propria mea mână, fiind încă voinic și sănătos. Având aproape 60 de ani, privesc ca o datorie, ca să mă hotărăsc a lua cele din urmă dispoziții. Alcătuind acest testament, gândesc înainte de toate la iubitul meu popor, pentru care inima mea a bătut neîncetat și care a avut deplină încredere în mine. Viața mea este așa de strâns legată de această de Dumnezeu binecuvântată țară , că doresc să-i las și după moartea mea, dovezi vădite de adâncă simpatie și de viul interes pe care le-am avut pentru dânsa. Zi și noapte, m-am gândit la fericirea României, care a ajuns să ocupe acum o poziție vrednică între statele europene, m-am silit ca simțământul religios să fie ridicat și dezvoltat în toate straturile societății și ca fiecare să îndeplinească datoria sa, având ca țintă numai interesele statului. Cu toate greutățile pe care le-am întâlnit, cu toate bănuielile care s-au ridicat, mai ales la începutul domniei mele, în contra mea, expunându-mă la atacurile cele mai violente, am pășit fără frică și fără șovăire înainte, pe calea dreaptă, având nemărginită încredere în Dumnezeu și în bunul simț al credinciosului meu popor.
Înconjurat și sprijinit de fruntașii țării, pentru care am avut întotdeauna o adâncă recunoștință și o vie afecțiune, am reușit să ridic, la gurile Dunării și pe Marea Neagră, un stat înzestrat cu o bună armată și cu toate mijloacele, spre a putea menține frumoasa sa poziție și realiza odată înaltele sale aspirațiuni. Succesorul meu la tron primește, ia dar o moștenire, de care el va fi mândru și pe care o va cârmui, am toată speranța, în spiritul meu, călăuzit fiind prin deviza: “Totul pentru țară, nimic pentru mine”
Mulțumesc din suflet tuturor celor care au lucrat cu mine și care m-au servit cu credință. Iert acelora care au scris și au vorbit în contra mea, căutând a mă calomnia sau a arunca îndoieli asupra bunelor mele intențiuni. Trimițând tuturor o ultimă salutare, plină de dragoste, rog ca și generațiile viitoare să-și amintească din când în când de acela care s-a închinat cu tot sufletul, iubitului său popor, în mijlocul căruia el s-a găsit așa de fericit. Pronia cerească a voit ca să sfârșesc bogata mea viață. Am trăit și mor cu deviza care strălucește în armele României: “Nihil sine Deo!”
Doresc să fiu îmbrăcat în uniformă de general (mică ținută, cum am purtat-o în toate zilele), cu decorațiile de război și numai Steaua României și Crucea de Hohenzollern, pe piept. Am rămas credincios religiunii mele, însă am avut și o deosebită dragoste pentru biserica răsăriteană, în care scumpa mea fiică, Maria, era botezată. Binecuvântarea corpului meu se va face de un preot catolic, însă doresc ca clerul de amândouă bisericile să facă rugăciuni la sicriul meu, care trebuie să fie foarte simplu.Coroana de oțel, făurită dintr-un tun luat pe câmpul de luptă și stropit cu sângele vitejilor mei ostași, trebuie să fie depusă lângă mine, purtată până la cel din urmă locaș al meu și readusă apoi la palat. Sicriul meu, închis, va fi pus pe afetul unui tun, biruit (dacă se poate) la Plevna și tras de șase cai din grajdurile mele, fără văluri negre.
Toate steagurile care au fâlfâit pe câmpiile de bătaie vor fi purtate înaintea și în urma sicriului meu, ca semn că scumpa mea armată a jurat credință steagului său și șefului sau suprem, care prin voința lui Dumnezeu, nu mai este în mijlocul credincioșilor săi ostași. Tunurile vor bubui din toate forturile din București, Focșani și Galați, ridicate de mine, ca un scut puternic al vetrei strămoșești, în timpuri de grele încercări, de care Cerul să păzească țara. Trimit armatei mele, pe care am îngrijit-o cu dragoste și căreia m-am închinat cu toată inima, cea din urmă salutare, rugând-o a-mi păstra o amintire caldă.
Prin o bună gospodărie și o severă rânduială în cheltuieli, fără a micșora numeroasele ajutoare cerute din toate părțile, averea mea a crescut din an în an, așa că pot dispune astăzi de sume însemnate, în folosul scumpei mele Românii și pentru binefaceri. Am hotărât dar o sumă de 12 milioane de lei, pentru diferitele așezăminte, noi fundațiuni și ca ajutoare. Această sumă va fi distribuită precum urmează:
1. La Academia Română , șase sute mii de lei, capital pentru publicațiuni.
2. La Fundațiunea mea Universitară, pentru sporirea capitalului, șase sute mii de lei.
3. La Orfelinatul “Ferdinand” din Zorleni, lângă Bârlad, pentru sporirea capitalului, cinci sute mii de lei.
4. Pentru întemeierea unui internat de fete de ofițeri în armata mea, cu un institut de educațiune, cu un învățământ practic, la Craiova , două milioane lei.
5. Pentru întemeierea unei școli industriale la București , trei milioane lei. (Urmează alte 12 legate).
Înălțând rugăciuni fierbinți către A-tot-Puternicul, ca să ocrotească de-a pururea România și să răspândească toate harurile asupra scumpului meu popor, mă închin cu smerenie înaintea voinței lui Dumnezeu și iscălesc cea din urmă hotărâre a mea.În numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh, Amin.
Făcut la București , la 14/20 februarie 1899. Am scris și iscălit cu propria mea mână acest testament, pe două coale, formând opt pagini, legate cu fir roșu și am pus sigiliul meu."
In loc de epilog
,,Imediat după sosirea în țară, parlamentul României a adoptat la 29 iunie 1866 prima constituție a țării, una dintre cele mai avansate constituții ale timpului, aceasta fiind inspirată din constituția Belgiei, care dobândise independența din 1831. Articolul 82 specifica: "Puterile conducătorului sunt ereditare, pornind direct de la Majestatea Sa, prințul Carol I de Hohenzollern-Sigmaringen, pe linie masculină prin dreptul de primogenitură (primului-născut), excluzând femeile. Descendenții Majestății Sale vor fi crescuți în spiritul religiei ortodoxe."
Last edited by Scotsman; 10.11.2010 at 11:24:30.
|