Pr. Marcel Radut Seliste
Moartea poetului Adrian Păunescu a provocat un cor de osanale la adresa răposatului al căror conținut îmi amintesc de Festivalul "Cântarea României". Grabnic uitător al trecutului recent, milostiv ca un personaj de telenovelă și lipsit de orice valoarea morală autentică, înghesuindu-se cu flori în mână la sicriul în care zace cadavrul lui Adrian Păunescu - depus într-un ultim spectacol propagandist la sediul Uniunii Scriitorilor - românul se crede creștin. "Da, domnule, l-a lăudat pe Ceaușescu, a servic propaganda de partid, dar ce poet mare a fost, ce poezii frumoase a scris și câte sute de mii de versuri a lăsat el moștenire poporului!"
Lipsa de discernământ este una din trăsăturile sufletului românesc. Îmbrăcată în haina unei așa-zise "mile creștine" - regăsită în zicala "despre morți numai de bine" - sau alteori, a "mărturisirii credinței celei drepte" - vezi "talibanismul" unora dintre creștinii noștri - această gravă meteahnă îi face pe români să iubească fără dreptate și caute dreptate fără iubire. În primele zile de libertate după Decembrie 1989, Adrian Păunescu abia a scăpat nelinșat de mulțime. În memoria bucureștenilor era încă vie atotputernicia și impertinența poetului - "Porcul", cum era poreclit - care aproape că transformase cultul personalității lui Ceaușescu într-un fel de religie de stat. Astăzi, după douăzeci de ani, sute de români și personalități ale vieții politice și culturale se grăbesc să pupe cadavrul lui Păunescu și să-i slăvească amintirea. A fost găsită scuza: "genialitatea" poetică păunesciană.
Citeam într-un comentariu că Adrian Păunescu ar fi fost "omul care a făcut mii de tineri să viseze la libertate, în vremea comunismului. Sărmană omenire... În Raportul Comisiei Prezidențiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România (care poate fi citit integral pe situl Președinției României - aici -), cunoscut și sub denumirea de Raportul Tismăneanu, se precizează în termeni pe cât de duri, pe atât de clari care a fost cu adevărat activitatea culturală a lui Adrian Păunescu în timpul regimului comunist:
"Cel ce se substituise partidului și se identificase cu țara aceea jinduită, binecuvântată, demnă de toate superlativele imaginabile, și-a găsit un instrument excepțional de fortificare a puterii în persoana lui Adrian Păunescu, poet relativ tânăr, de un talent incontestabil și care, la prima vedere, nu se număra printre cei ușor de manevrat. Pentru că și-a dorit ca poezia lui să miște sufletele și să agite mulțimile, acest poet a recurs, cu sau fără știință, la o bună parte din vicleniile stilistice ale poeziei agitatorice a primilor ani de comunism. El a apelat constant la fondul primitiv emoțional al cititorilor, la șantajul sentimental, la setul infailibil de trucuri lacrimogene, ferindu-se însă să dea poeziei sensul negator și înverșunarea anilor 1950. Adrian Păunescu a reușit – cu argumente pe care le bănuim – să obțină aprobarea clanului Ceaușescu pentru ca cenaclul revistei „Flacăra” să se transforme într-o manifestare grandioasă și, mai apoi, într-un spectacol itinerant (televizat), cu zeci de recitatori, interpreți, cântăreți, mișcându-se, toți, fără șovăire, la comandă, ca vrăjiți de bagheta lui magică. La rândul lor, tinerii spectatori cărora li se adresa – în săli, în piețe sau pe stadioane – intrau într-un soi de bizară frenezie. Li se părea că, față de atmosfera sumbră în care erau obișnuiți să trăiască, participă la un eveniment epocal, la un moment astral.
Cenaclul a început în curând să semene, prin rânduială și gestică, cu săvârșirea unui ritual: modelul religios pare a fi indispensabil propagandei totalitare când vrea să aibă succes. Poetul nu uita, însă, niciodată să amintească tuturor celor încântați de ce văd și de ce simt că datorează Conducătorului suprem – care vorbește prin gura lui – supunere și iubire, căci numai El le poate asigura, în vremurile acelea tulburi și în colțul acesta de lume, liniștea și stabilitatea. Nimeni nu a făcut un mai mare serviciu propagandei și regimului lui Ceaușescu. Acest scriitor, prin acțiunile lui, prin personalitatea lui care fascina și descumpănea, a prelungit existența comunismului naționalist-ceaușist, precizându-i, cristalizându-i și întrupându-i doctrina. În schimbul serviciului făcut conducătorului, Adrian Păunescu – un nume pe buzele tuturor – a devenit indispensabil și puternic în ierarhia propagandei, slobod să înfăptuiască, să îndrepte erori, să facă numeroase fapte bune, să acționeze peste limitele știute.
A fost citit cu pasiune, versurile lui i-au fost recitate și cântate cu vehemență, cum nu știm să fi fost vreodată recitați și cântați poeții neamului. Dar nu putem uita că a atras într-o cursă propagandistică sufletele candide ale adolescenților, izbutind să deverseze energiile lor explozive în numele supraviețuirii unui regim odios. Din perspectiva dăinuirii acestuia, se poate spune că interzicerea Cenaclului Flacăra – la insistența unor membri ai clanului care au profitat de moartea unor tineri în timpul „reprezentației” – a fost cea mai mare eroare tactică a Secției de Propagandă a partidului".
Adrian Păunescu nu s-a dezis vreodată de convingerile sale naționalist-comuniste. A rămas până la sfârșit un culturnic care a răspândit otrava propagandei comuniste îmbolnăvindu-i pe cei din jur și îmbolnăvindu-se pe sine însuși. A început ipocrit o relație cu demonul roșu, în dorința de a se căpătui, de a-și satisface imensul orgoliu care i-a călăuzit viața și a ajuns, supremă pedeapsă, convins de propriile minciuni. Poeziile lui Adrian Păunescu, oricât de frumoase ar fi, nu-i scuză complicitatea cu dictatura comunistă și nici otrava pe care a picurat-o în sufletele tinerilor generației anilor '70. Adrian Păunescu nu a înțeles crima la care a fost complice și nu s-a dezis de idealurile sale demonice. Nu putem uita toate aceste fapte, chiar dacă acordăm iertarea cuvenită celui mort.
Dacă acceptăm că dictatura comunistă este o crimă la fel de gravă ca dictaturile fasciste și naziste, atunci norma după care poate fi apreciată activitatea politică a lui Adrian Păunescu nu poate fi alta decât aceea a condamnării colaboraționismului activ de care acesta a dat dovadă în relația cu Partidul Comunist Român și organele de Securitate, "prin acțiunile lui, prin personalitatea lui care fascina și descumpănea, Adrian Păunescu prelungind existența comunismului naționalist-ceaușist, precizându-i, cristalizându-i și întrupându-i doctrina" (Raportul Tismăneanu).
În epoca dictaturii comuniste găsim totuși repere morale. Scriitori, poeți, pictori, actori care nu au acceptat colaborarea cu demonul și și-au asumat riscul de a se împotrivi. Unul dintre oamenii de cultură care s-au opus dictaturii a fost scriitorul Paul Goma, contemporan cu Adrian Păunescu. În anul 1956, studentul Paul Goma, împreună cu un coleg, a protestat împotriva arestării unor sudenți anticomuniști de la Facultatea de Filologie. În martie 1957 este condamnat la doi ani de închisoare corecțională, pe care i-a executat la Jilava și Gherla. A fost trimis cu domiciliu forțat în Bărăgan, unde a rămas până în 1964. În 1971, s-a cerut excluderea lui din PCR, pentru că romanul său „Ostinato”, respins de cenzură, fusese publicat în RFG, la Editura Suhrkamp. În 1977, Paul Goma a trimis către Radio Europa Liberă o scrisoare deschisă în care solicita guvernului comunist să respecte Drepturile Omului. La sfârșitul anului 1977 și începutul lui 1978, lui Goma, soției și copilul, le-a fost retrasă cetățenia română și au fost expulzați în Franța. Paul Goma s-a implicat în activitatea redacției românești a Radio Europa Liberă și a fost de mai multe ori ținta unor atentate puse la cale de Securitate.
În Raportul Tismăneanu se precizează despre activitatea dizidentă a lui Paul Goma:
"Regimul autoritar al clanului Ceaușescu dădea însă semne de șubrezire la începutul anilor 1980, căci drogul dârzeniei și al demnității naționale nu ține loc de foame și de frig. Pe fondul nemulțumirii populare, al ostilității elitei intelectuale – neîntrerupt și inutil agresate –, au apărut, la sfârșitul anilor ’70, primele manifestări cu caracter de disidență sau de împotrivire (cazul Goma, sindicatul liber SLOMR, revolta minerilor de la Petroșani; mai târziu, cazul Dorin Tudoran, atitudinile publice ale Doinei Cornea și ale lui Mircea Dinescu). Un mare ecou internațional a avut „cazul Goma”. Încă din 1970, ca urmare a criticilor repetate aduse regimului, lui Paul Goma (care fusese arestat și condamnat la doi ani de închisoare după Revoluția din Ungaria) i se interzice să mai publice. Scriitorul își va trimite manuscrisul romanului Ostinato în Occident, unde acesta apare în traducere germană în 1971, la Târgul Internațional de Carte de la Frankfurt. Drept urmare, România își retrage delegația oficială și cazul ia proporții internaționale. În 1977, Paul Goma redactează o scrisoare rechizitoriu adresată lui Nicolae Ceaușescu, document pe care îl vor mai semna, din păcate, doar Ion Vianu și Ion Negoițescu. Arestat, scriitorul va fi apoi obligat, în același an, să se expatrieze. În Franța va desfășura o impresionantă activitate anticomunistă prin articole, scrisori deschise, numeroase interviuri, fragmente de proză difuzate la postul Radio Europa Liberă, unde a fost sprijinit de scriitorii Monica Lovinescu și Virgil Ierunca, realizatorii unor emisiuni de o extraordinară audiență, care au devenit periculoase pentru stabilitatea regimului. Paul Goma (ca și alți redactori ai postului, între care și Monica Lovinescu) a fost de mai multe ori ținta unor atentate puse la cale de agenți ai Securității.
Meditând la toate cele mărturisite aici, purtând în suflet tristețea pentru boala pe care dictatura comunistă a lăsat-o în duhul poporului meu, boală care încă dăinuie și pare a fi de neînvins, nu mai pot spune despre Adrian Păunescu decât atât: "Dumnezeu să-l ierte!"
|