Citat:
În prealabil postat de carmina
Stii ce ma deranjeaza pe mine in toata povestea asta? Ca sunt prostita in fata cu valoarea unei persoane care nu a avut nici un fel de scrupul in a-si urmari propriile interese. Am trait si in vremea aceea, cunosc nebunia si frenezia de care era vorba cand se amintea doar ! de Cenaclul Flacara.
Spun Paunescu, automat ma duc cu gandul la cantecele si poeziile care au fost ani de zile ascultate la Cenaclu. Nu-mi placea nici atunci si nici mai tarziu atunci cand recita versuri peste melodie. Paunescu imi aminteste de faptul ca eram adolescenta atunci, fara familie, fara griji; mergeam in grup sa-l vedem si sa-l auzim, era o evadare din cenusiul existentei cotidiene, stiam ca din cand in cand trebuia sa spunem si Traiasca Romania sau Traiasca comunismul, ca un fel de intelegere tacita a lucrurilor pe care nu le puteam schimba, chiar daca imediat dupa, colegii injurau de mama focului. Am crezut in el, il ascultam si aveam incredere in el. Cand, dupa '89, a schimbat macazul, atunci m-am simtit tradata, si eu si multi dintre cei care credeam in el.
De-aici si pana la a-mi vorbi astazi despre valoarea lui Paunescu - ca poet, despre constiinta si patriotismul sau, e cale lunga. La fel de lunga, probabil, ca drumul lui spre adapost, atunci, in '89.
Probabil ca, in decursul anilor a avut ocazia sa faca si o fi facut, si multe fapte bune. El stie mai bine.
A afirma insa ca, de fapt, si calea compromisului duce catre Hristos, inseamna sa reneg pe toti cei care si-au pastrat sufletul si credinta curate si departe de orice interes material.
|
Ne spune insusi Hristos ca daca pe el L-au hulit si pe dreptii sai ii vor hului si daca pe El l-au prigonit si pe dreptii lui ii vor prigoni !
Asa se intimpla intotdeasuna cu marturisitorii si patimitorii neclintiti ai Adevarului : ajung sa fie uitati sau pusi pe locul 2; 3; 4 ... sau ajung chiar sa fie comparati cu cei in care chiar daca voiesti cu bunavointa sa gasesti in dram de marturisire dreapta nu poti ... nu poti gasi decit cuvinte mestesugite. Dar stim , cei care stim, desigur, ca nu dupa vorbe sau cuvinte se judeca omul ci dupa faptele sale . Ori de la vorbe si pina la a patimi pt. Hristos este atit de lunga cale cit de la Valeriu Gafencu (de exemplu, si nu numai el !) si pina hat, departe si jos la Adrienut Paunica ! Ce-are aface mamona cu Hristos ?
Insa nu toti pot vedea si face diferenta precum exemplul de mai sus ! Pot insa a fi patimasi aproape ca si mine ! Spun aproape deoarece aceasta ,,partima" nu se cheama la toti Hristos !